Vi har i en større analyse set nærmere på boligmarkedet. Konklusionerne er som følger:
- Boligmarkedet har igennem 2012 lagt de store prisfald fra andet halvår 2011 bag sig, og der spores nu forsigtige tegn på en begyndende prisstabilisering. I hvert fald har boligpriserne holdt sig nogenlunde stabile gennem årets første syv måneder.
- Trods en mindre bedring i de mange indikatorer for boligmarkedet, er det endnu for tidligt at konkludere, at boligpriserne har fundet en endelig prisbund. Boligindikatorerne understreger således også, at boligmarkedet er langt fra topformen – vi har stadig et stort udbud af boliger til salg, lange udbudstider, en afdæmpet handelsaktivitet og reale prisfald på boligmarkedet. Dertil kommer et fortsat usikkert økonomisk klima.
- Den mindre bedring på boligmarkedet hjælpes især på vej af, at det er blevet markant billigere at komme ind på boligmarkedet gennem de seneste år. Med udgangspunkt i et fastforrentet lån er boligbyrden ikke set lavere siden 1998. Dertil kommer, at der heller ikke længere synes at være et underliggende boblefundament, der tynger huspriserne ned. Vores vurdering er således, at huspriserne er omtrent i balance qua det lave renteniveau.
- Med udsigt til fortsat rekordlave renter over det kommende års tid, et mindre løft i indkomsterne fra skattereformen og en relativ begrænset stigning i ledigheden vurderer vi, at huspriserne vil være omtrent uændret frem mod ultimo 2013 - det er en tand mindre optimistisk end gårsdagens prognose fra Regeringen, der pegede på svagt stigende huspriser. Med stabile huspriser i prognoseperioden svarer vores prognose til, at huspriserne på prognoseform falder med cirka 4,5 % i 2012 som gennemsnit i forhold til 2011 og 0,0 % i 2013. Skal huspriserne stige mere end vi aktuelt venter, kræver det, at økonomien kommer op i et højere væksttempo, og at arbejdsløshedskurven knækker i nedadgående retning.
- At arbejdsløshedskurven knækker i nedadgående retning synes desværre noget mindre sandsynlig end det modsatte billede. Vi kan således ikke undgå at være lidt bekymret for de svaghedstegn, vi ser i økonomien i øjeblikket, og det giver en risiko for, at stabiliseringen af boligpriserne rykker længere ud i tid, end vi aktuelt venter.
- Beregninger i vores boligmodel understreger, at udviklingen i ledigheden spiller en vigtig rolle for prisudviklingen på boligmarkedet. Et negativt ledighedsstød på niveau med det vi oplevede under den ellers 'milde' lavkonjunktur i 2002/2003 kan alt andet lige sende huspriserne ned med små 5 %.
Læs analysen: Boligmarkedet i bedring – men langt fra topformen