Boligmarkedet har været i svag bedring gennem 2012, og vi har siden foråret oplevet en skrøbelig form for prisstabilisering. Trods bedringen sætter de senere års boligkrise stadig sine tydelige spor i dansk økonomi via blandt andet en stor forbrugstilbageholdenhed i husholdningerne. Det skyldes især de store formuetab som boligejerne har oplevet, og en hel del danskere har ligefrem været vidne til, at de nu skylder flere penge i boligen, end boligen reelt er værd i dag og dermed er teknisk insolvente.
Der er næppe tvivl om, at omfanget af teknisk insolvens har været stigende gennem de senere år. Imidlertid findes der ikke præcise løbende opgørelser af omfanget af teknisk insolvens. En alternativ tilgang er derfor i stedet at se på antallet af handler gennem de senere år, som i dag vil være tabsgivende i tilfælde af, at man skal ud og sælge sin bolig. Det er langt fra det samme som teknisk insolvens, men det giver et groft pejlemærke på omfanget af, hvor mange danskere, der kan risikere at havne i en gældsklemme, hvis de af den ene eller anden grund skal ud her og nu og realisere et boligsalg.
-
Som en konsekvens af boligkrisen er der blevet indgået i omegnen af 270.000 bolighandler, hvor man ved et boligsalg i dag vil få færre penge i hånden, end man dengang gav for boligen. Cirka 200.000 af handlerne vedrører parcelhuse.
-
De svage bedringstegn på boligmarkedet sætter dog allerede nu sine positive spor i statistikken over ”tabsgivende” handler. Tilbage i årets første kvartal lå antallet af tabsgivende handler på 278.978 stk. Det er et fald på små 10.000 handler i forhold til 1. kvartal og første gang i to år, at vi ser et fald i denne statistik.
-
Der er stor forskel på tabene i de tabsgivende handler. Eksempelvis er det aktuelle tab ”kun” op til 5 % for cirka 75.000 af de tabsgivende handler. I den anden ende af skalaen er der indgået næsten 40.000 handler, hvor markedsprisen for boligen i dag er mindst 25 % under den tidligere købspris.
-
Huspriserne er på landsplan faldet med omkring 20 % siden pristoppen. En simpel fremskrivning med en antagelse om en prisvækst på huse på 3 % om året afslører, at vi skal helt hen omkring år 2020, før vi i så fald er tilbage på tidligere pristop. I Nordjylland vil den regionale pristop blive nået allerede i starten af 2014, mens vi flere steder på Sjælland skal helt hen til slutningen af år 2025.
-
Denne fremskrivning skal ikke ses som en prognose for huspriserne men mere en understregning af, at boligejere, der i større omfang er ramt af teknisk insolvens, næppe reddes i land af prisudviklingen over de kommende år. I stedet kan et benhårdt fokus på afdrag være vejen frem, hvis der overvejes et boligsalg inden for de kommende år. I den sammenhæng giver de rekordlave realkreditrenter en hjælpende hånd.
Læs hele analysen