Vi ser tilbage på boligåret 2012, som har været et begivenhedsrigt år. Set med vores øjne skiller især fire elementer sig ud.
- Prisfaldene på boligmarkedet fortsatte ind i starten af 2012, og dermed fik vi markeret en trist historisk milepæl i forhold til boligprisnedturens størrelse. Således var faldet i huspriserne det kraftigste registreret i mere end 70 år. Korrigeret for inflationen var prisnedturen i kølvandet på kartoffelkuren og skattereformen fra slutfirserne og frem til 1993 dog større end den aktuelle.
- Trods den historiske prisnedtur fik vi en skrøbelig stabilisering af boligpriserne i 2012. Det skete lidt tidligere, end vi havde ventet, og vores boligprisprognose for 2012 viste sig dermed også at være en tand for pessimistisk - men alligevel relativ tæt på den faktiske udvikling.
- Vi så historisk lave realkreditrenter – og sandsynligheden for negative F1-renter til låntager kom ligefrem på dagsordenen. Det fik realkreditsektoren på overarbejde i forhold til at kunne håndtere muligheden for negative renter til låntagerne, og det arbejde pågår stadig. Endelig bød året også på historisk lave kuponrenter på fastforrentede lån, og ind til videre er der blevet udbetalt lån for mere end 140 mia. kroner i disse låntyper. En stor del af de låntagere, der har valgt disse lån, havde et fastforrentet lån i forvejen, og dermed har vi været vidne til en kraftig konverteringsbølge i år.
- Stigende bidragssatser på realkreditlån har været et af årets mest omdiskuterede emner i boligdebatten. Realkreditsektoren er i stigende grad begyndt at differentiere bidragssatserne efter risikoen på det enkelte realkreditlån. Bidragsforhøjelserne har isoleret set en negativ prispåvirkning på boligmarkedet, men det er næppe dem i sig selv, der er med til at fastholde boligmarkedet i en skrøbelig stabiliseringsfase. Boligbyrden er således fortsat på de laveste niveauer i mange år.
Smugkigger vi ind i 2013, er det vores forventning, at stabiliseringen af boligpriserne vil fortsætte. Vi venter således omtrent stabile boligpriser i 2013, men det er klart, at blusser den økonomiske usikkerhed op igen, eller stiger ledigheden kraftigere end ventet, kan vi risikere at se nye prisfald på boligmarkedet i 2013. Omvendt er der også et potentiale for mindre prisstigninger, hvis økonomien overrasker positivt i 2013.
Læs hele analysen