Om kort tid skal en række danske boligejere med FlexLån® overveje, om de vil beholde profilen på deres FlexLån®. Den 1. april skal lån for mere end 100 mia. kroner have fastsat ny rente.
I denne analyse ser vi nærmere på, om det er værd at benytte de rekordlave renter til at låse renten fast for en længere periode end blot ét år. Et par af konklusionerne er følgende:
- Historisk set viser det sig, at det ofte har været en god ide, at låse renten fast for en lidt længere periode, når renterne er tæt på bunden. Siden introduktionen af FlexLån® har valg af F3-lån fire ud af tretten gange været bedre end F1-lån, mens det tilsvarende tal for F5 er to gange ud af 11 mulige.
- Efter vores vurdering er rentebunden nået, og rentepilen peger svagt opad over det kommende år. Det taler alt andet lige til fordel for både F3-lån og F5-lån i forhold til F1, og frygter man for kraftige rentestigninger over de kommende år, så er det værd at overveje et fastforrentet obligationslån.
- Set i et historisk lys vil der ikke være tale om markante rentestigninger over de kommende år før, at en strategi med F3 og F5 er fordelagtigt relativt til F1. F1-renten behøver i princippet blot at stige fra det nuværende niveau på 1,7 % til cirka 2,5 % til små 3 % over de kommende år, før et valg mellem F1 og F3 er neutralt, mens renten skal op på omkring 3,5 - 4 % før, der er neutralitet mellem F1 og F5.
- Vores aktuelle renteprognose peger på en F1-rente på 2,1% på ét års sigt. Ingen kender imidlertid den præcise fremtidige renteudvikling, og med udgangspunkt i de historiske udsving i renten kan man forestille sig alt fra betydeligt lavere F1-rente og op imod en rente på hele 4 % om bare ét års tid.
- Al erfaring viser derfor også, at renteprognoser allerhøjst bør indgå som et supplement i lånerådgivningen, mens boligejerens økonomiske råderum og risikotolerance bør spille 1. violin.
Læs hele RD Analyse (pdf 255 kb).