I denne analyse ser vi nærmere på, hvilket indkomstkrav en typisk dansk familie mødes med for at få adgang til boligmarkedet på tværs af landet. Vi sammenligner også med situationen tilbage i sommeren 2007. Vi konkluderer overraskende:
- Der er store forskelle i indkomstkravene til de danske familier, der gerne vil ind på boligmarkedet på tværs af landet. Aktuelt set kræves der en årlig familieindkomst på små 1,1 mio. kroner i landets dyreste kommune for at købe et gennemsnitligt parcelhus mod godt 600.000 kroner i landets billigste kommune. Københavnsområdet og nord for København sætter sig tungt på pladserne i toppen af listen, og først som nummer 14 dukker Århus op.
- Vi hører tit om, at rekordlave renter, skattelettelser og faldende boligpriser har gjort det lettere at få adgang til boligmarkedet. Det kommer især til udtryk i de i forvejen dyreste områder, hvor kravet til familieindkomsten er faldet med op til 170.000 kroner i forhold til sommeren 2007, og hvor antallet af kommuner med krav om millionindkomst er fal-det fra otte til nu ”kun” to.
- Lidt overraskende ser vi imidlertid, at i mere end halvdelen af landets kommuner kræves en højere familieindkomst i dag i forhold til for fire år siden. Det skal ses i lyset af, at bo-ligprisfaldende har været noget mere beskedne, og at stigende forbrugerpriser både har ført til stigende faste udgifter og til et stigende krav til familiernes rådighedsbeløb. De dyrere kommuner er altså blevet billigere og de billigere kommuner er blevet dyrere.
- Inddrager vi imidlertid også udviklingen i lønnen, så viser det sig, at adgangen til bolig-markedet er blevet nemmere i 96 ud af 98 kommuner.
Læs RD Analyse (pdf 297 kb)