Kombinationen af en bristet boligprisboble og økonomisk krise har som bekendt sendt boligmarkedet til tælling. Med dagens netop offentliggjorte pristal fra Danmarks Statistik kan vi sætte punktum for et trist 2011 på boligfronten. Huspriserne faldt tilbage med 2,3 % fra november til december, og dermed endte prisfaldet i fjerde kvartal på 4,3 % i forhold til tredje kvartal. Samlet set er huspriserne nu faldet med 21,5 % siden toppen tilbage i 2007, og der er ikke meget positivt nyt at uddrage fra dagens statistik. Således er prisfaldene rent faktisk accelereret i løbet af 2011, og handelsaktiviteten nåede nye bundniveauer i 2. halvår. Mindre boligprisstigninger igennem 2010 havde ellers plantet et mindre håb om, at boligprisfaldene i kølvandet på finanskrisen var kommet til sin ende. Fornyet modvind til økonomien som følge af blandt andet eskaleringen af gældskrisen og diskussioner omkring afskaffelse af nogle af de populære lånetyper på boligmarkedet samt diskussioner om risikoen for øget boligbeskatning fik imidlertid boligpriserne til atter at tippe i nedadgående retning. Over det seneste år viser dagens statistik, at huspriserne er faldet med 8,7 %, ejerlejligheder med 8,6 % og sommerhuse med 7,7 %.
Med udgangspunkt i dagens tal kan vi nu konstatere, at vi lige akkurat overgår prisnedturen, vi så i kølvandet på kartoffelkur og skattereform fra 1986-1993, og vi dermed også i øjeblikket oplever den kraftigste prisnedtur på huse i mere end 70 år. Korrigerer vi for inflationen, så var prisfaldene på boligmarkedet fra 1939-1941, fra 1979-1982 og 1986-1993 imidlertid værre end i dag.
I anledning af dagens kedelige milepæl for huspriserne har vi i den vedhæftede analyse set nærmere på den historiske prisudvikling på boligmarkedet siden 1938. Samlet set siger historikken på boligmarkedet intet om, hvad der kommer til at ske med priserne over de kommende år. Læren er dog, at huspriserne før har været sendt til tælling, og siden atter er kommet tilbage på rette spor. Det vil også ske denne gang, om end der er stor usikkerhed om, hvor lang tid huspriserne vil befinde sig i krybesporet. Historien viser således, at der har været store forskelle i varigheden af nedturene.
Vores vurdering er indtil videre, at der er håb om, at huspriserne stabiliserer sig i løbet af 2. halvår i år – især som følge af de lave renter, men også som følge af mindsket økonomisk usikkerhed. Jokerne for boligmarkedet er især den generelle markedspsykologi og styrken af den økonomiske genopretning.
Læs RDs analyse om huspriserne(pdf)