Renterne på fastforrentede realkreditlån har aldrig i nyere tid været lavere, og det giver boligejerne gunstige muligheder for at optimere deres private økonomi. I den anledning har vi set nærmere på konverteringsmulighederne op til opsigelsesfristen ultimo oktober, se mere samt beregninger i vedhæftede analyse.
De oplagte konverteringsmuligheder er:
- Fra 5 % til 2,5 % 30 år
- Fra 5 % til 2 % 20 år
- Fra 5 % til 1,5 % 15 år
- Fra 4 % til 2,5 % 30 år
- Fra 4 % til 2 % 20 år
- Fra 4 % til 1,5 % 15 år
Disse konverteringsmuligheder kan være i spil – men afhænger i højere grad af kursniveauerne op til opsigelsesfristen:
- Fra 3,5 % med afdrag til 2,5 % 30 år med afdrag
- Fra 4 % uden afdrag til 3 % 30 år uden afdrag
Det er klart, at der er omkostninger forbundet med konvertering. Man skal derfor sikre sig, at konverteringen har tjent sig hjem inden for en fornuftig tidshorisont – denne tidshorisont kan variere fra boligejer til boligejer. Vi anbefaler, at man som låntager med en af ovenstående låntyper får lavet en præcis beregning på sit eget lån i forhold til at træffe en endelig beslutning.
Fastholdes de aktuelt attraktive kurser ind til opsigelsesfristens udløb, vil der efter alt at dømme være lagt op til en større konverteringsbølge, hvor fastforrentede lån for i omegnen af 50 mia. kroner kan forventes at blive omlagt. Det er nogenlunde på niveau med, hvad vi så tilbage i starten af 2012, hvor det 30-årige fastforrentede 3,5 %-lån blev introduceret.