Vi har set nærmere på udviklingen på andelsboligmarkedet i Region Hovedstaden i første kvartal 2014 med udgangspunkt i vores kendskab til markedet qua Danske Bank-koncernens forretningsomfang. Konklusionerne er som følger:
- Efter pæne prisstigninger på andelsboligmarkedet over de seneste kvartaler, var priserne omtrent uændrede i årets første kvartal i forhold til fjerde kvartal sidste år. Siden slutningen af 2012 er priserne steget med 7,4 % svarende til en værdistigning på godt 90.000 kroner for en typisk andelshaver i hovedstadsområdet.
- Andelsboligmarkedet har dog fået baghjul af markedet for ejerlejligheder, når vi ser på prisudviklingen. En forklaring er en generelt mere træg prismekanisme på andelsboligmarkedet, og en anden forklaring er, at maksimalpriserne i stigende grad binder. I øjeblikket sælges mere end halvdelen af andelsboligerne til maksimalprisen, og maksimalpriserne er i gennemsnit blot 1 % over købspriserne.
- Denne udvikling synes at have fået konsekvenser for udbudssituationen på andelsboligmarkedet. Ser vi på det samlede udbud af andelsboliger i København by hos ejendomsmæglere, har vi oplevet en voldsom reduktion på hele 65 % over det seneste år. Til sammenligning er udbuddet af ejerlejligheder steget med 47 %.
- Den store nedgang i udbuddet af andelsboliger kan ikke umiddelbart tilskrives en større salgsfest af andelsboliger. Godt nok har købsinteressen løftet sig betydeligt gennem 2013, men ser vi isoleret set på årets første kvartal i 2014, var aktiviteten blot på et nogenlunde gennemsnitligt niveau.
- Det betyder formentlig, at udbuddet af andelsboliger til salg har fundet andre kanaler end via ejendomsmægler – eksempelvis via ventelister, gør-det-selv-salg eller lignende. Det er i hvert fald en oplagt forklaring i en situation, hvor maksimalpriserne i mange tilfælde binder. Det bevirker således, at der er knapt så meget usikkerhed omkring prisfastsættelsen med sælgers øjne i det nuværende markedsmiljø.
- Kraftigere prisstigninger på markedet for ejerlejligheder og makismalpriser, der til tider binder på andelsboligmarkedet, betyder, at man teoretisk set får mere andelsbolig for pengene relativt til køb af ejerbolig. I virkelighedens verden vil der selvfølgelig altid være afvigelser fra dette resultat
- Suspenderingen af nye offentlige vurderinger – næste offentlige vurdering vil formentlig blive offentliggjort i 2016 – kan forstærke ovenstående effekter eller alternativt øge interessen for at bruge valuar-vurdering i andelsboligforeningerne i hovedstaden.
- Bindende maksimalpriser er ikke ensbetydende med, at køb af andelsbolig er uden risiko. Vi anbefaler som altid, at man sikrer sig rådgivning i forbindelse med køb.
Læs hele analysen