Vi har i analysen set nærmere på, hvem der typisk ejer et sommerhus og hvordan de finansierer sommerhuset.
- Den typiske sommerhusejer er omkring 59 år gammel og låntypen falder oftest på FlexLån®. Sommerhuset er beliggende i samme region som bopælen, lånestørrelsen er omkring 716.000 kroner og den samlede belåningsgrad er 54 %.
- Omkring 68 % af alle sommerhusejere har valgt at købe sommerhus i samme region, som de bor i. Dermed kan de nemmere pendle frem og tilbage mellem sommerhus og arbejde. Og hele 28 % har købt sommerhus i deres bopælskommune.
- En sommerhusejers gennemsnitsalder er 59,1 år. Det er næsten 5 år ældre, end de 54,4 år en typisk låntager af en ejerbolig er. Mange venter med at købe sommerhus, til de er godt etableret på arbejdsmarkedet og på familiefronten. Behovet for et sommerhus står dermed i 2. række frem for en privat bolig.
- Der er under 4 års forskel i gennemsnitsalderen på den typiske sommerhusejer, alt efter hvilken kommune sommerhuset er beliggende i. De ældste sommerhusejere bor i Hjørring, her er gennemsnitsalderen 60,9 år, hvorimod gennemsnitsalderen er 57,2 år i Lolland Kommune, som er den kommune med den laveste gennemsnitsalder.
- Den gennemsnitlige lånestørrelse er mere end dobbelt så høj i den dyreste kommune, set i forhold til den billigste kommune. I både Lolland og Skive Kommune er det gennemsnitlige lånebeløb under 500.000 kroner, mens Gribskov ligger i toppen med et gennemsnitligt lånebeløb i et sommerhus på 924.000 kroner.
- Den gennemsnitlige belåningsgrad er på 54 %. Den varierer fra kommune til kommune, men der er ingen sammenhæng mellem belåningsgraden og det gennemsnitlige lånebeløb. Det vil sige, at sommerhusejere i de billige områder har en lige så høj belåningsgrad som ejerne i de dyre områder.
- FlexLån® er mere udbredt blandt sommerhusejere, end låntypen generelt er hos private låntagere. 64,3 % af sommerhusene er belånt med FlexLån®, hvorimod det er 61,6 % af den samlede private portefølje, som er belånt med dette lån.
- Afdragsfrihed er meget udbredt blandt sommerhusejere, og der er en klar sammenhæng mellem brugen af afdragsfrihed og lånestørrelsen. I de dyre kommuner er det omkring 60 % af lånemassen, der er belånt med afdragsfrie lån, hvorimod det kun er 48 % blandt de 5 billigste kommuner.
Læs hele analysen