Vi har i en ny analyse set nærmere på de mange muligheder, som FlexLife® rummer for låntagerne.
Konklusionerne er som følger:
- FlexLife® kom på markedet tilbage i september 2017, og siden da er der udbetalt lån for i omegnen af 12 mia. kroner.
- Meget af opmærksomheden og interessen omkring FlexLife® har været muligheden for at få op til 30 års afdragsfrihed, hvis man vel at mærke har en belåningsgrad i boligen på under 60 % af boligens værdi. FlexLife® er kun muligt at hjemtage, hvis den samlede gæld i boligen udgør maksimalt 75 % af boligens værdi.
- Selv om muligheden for op til 30 års afdragsfrihed er en nyskabelse i forhold til de senere års lånemuligheder i realkreditten, er der faktisk ikke tale om noget, der ikke er set før. En af de reelle nyskabelser med produktet er i stedet, at det rummer langt mere fleksibilitet for låntagerne end set før på realkreditmarkedet.
- For det første er det muligt at fastsætte den månedlige ydelse præcis efter ens eget behov og økonomiske udgangspunkt, da man kan vælge ”kun” at afdrage på en del af sin gæld. Dermed er det ikke længere enten/eller i forhold til valg af afdragsfrihed.
- Der kan være mange oplagte situationer, hvor muligheden for en individuel fastsættelse af ydelsen giver merværdi for låntagerne. Det kan eksempelvis være i forbindelse med udløb af afdragsfrihed, perioder med store udsving i enten indkomster eller udgifter og planlægning af pensionsopsparingen.
- For det andet er der en hel del elastik indbygget i lånet. Hvis ens liv eller økonomiske situation ændrer sig, vil det være muligt i forbindelse med de løbende refinansieringer af lånet at skrue på de indbyggede knapper i lånet. Det kan være en justering på ydelsen, overgang til afdragsfrihed eller niveauet for den planlagte restgæld ved udløb af lånet.
- Man er altså selv med til at bestemme både ens ydelse og afviklingsforløb undervejs i låneforløbet. Dermed er det i vid udstrækning muligt at forme realkreditlånet efter ens økonomiske situation og ikke omvendt.
- Endeligt kan man som låntager prioritere, hvordan evt. fremtidige renteændringer skal påvirke lånet fremadrettet. I stedet for at renteændringerne påvirker ydelsen direkte, kan det være, at man foretrækker, at renteændringer skal have betydning for, hvornår lånet bliver afdragsfrit. Det kan også være, at det er restgælden ved udløb af lånet, der skal påvirkes. Sidstnævnte muligheder sikrer øget stabilitet omkring den fremtidige månedlige ydelse.
Læs hele analysen