Diskussionerne omkring ansvarligheden ved at optage afdragsfrie lån har været et tilbagegående emne i boligmarkedsdiskussionerne nærmest siden de afdragsfrie lån blev introduceret tilbage i 2003. Vi har derfor dykket ned i vores data for at se nærmere på, om afdragsfriheden rent faktisk benyttes ”ansvarligt” blandt boligejere med en relativ høj gældsætning – altså dem, der har en belåningsgrad over 80 % af boligens værdi og samtidig har behov for et boliglån i banken op til 95 % af boligens værdi. Analysen er vedhæftet og konklusionerne er som følger:
- I første omgang har vi set nærmere på løbetiden på boliglånet i banken og holdt det op imod længden af den afdragsfrie periode på realkreditlånet. Samlet set viser tallene, at hovedparten af vores kunder med afdragsfrie realkreditlån får betalt banklånet ned inden afdragsfriheden udløber. Det gør sig aktuelt gældende for lidt mere end 8 ud af 10 kunder, og tendensen har været stigende over de senere år. Det betyder også, at kunderne er mindre sårbare i forbindelse med udløb af afdragsfrihed, da et ydelseshop her i vid udstrækning modsvares af fravær af banklån. Det er formentlig også en af flere vigtige forklaringer på, at udløb af ti års afdragsfrihed har forløbet relativt fredeligt gennem en årrække for boligejerne.
- Èn ting er selve forholdet mellem løbetiden på afdragsfriheden på realkreditlånet og løbetiden på banklånet. Noget andet er, hvor meget der rent faktisk afdrages på den samlede boligfinansiering. Ser vi på afdragsprocenten for vores kunder med afdragsfrit realkreditlån og tilhørende banklån, så udgør den i øjeblikket 2,2 % på årsbasis. Til sammenligning vil afdragsprocenten være på ”blot” 1,3 %, hvis man forestiller sig, at man afvikler boliglånet i banken over 10 år og tager udgangspunkt i en belåningsgrad på 95 % i et typisk hus i Danmark. Samlet set afdrager danske boligejere med afdragsfrihed altså en ganske pæn portion af deres samlede boliggæld i øjeblikket. Konklusionen er derfor også, at afdragsfriheden overordnet set anvendes ansvarligt af boligejere med en relativ høj boliggæld.
- Til tider har der været et kritisk fokus på udbredelsen af afdragsfriheden herhjemme hos blandt andet de internationale kreditvurderingsbureauer. Det skyldes, at det kan øge risikoen for teknisk insolvens blandt boligejere med en relativ høj gældsætning, hvis afdragsfriheden blot anvendes ukritisk til at løfte forbruget her og nu på bekostning af det fremtidige økonomiske råderum. I den anledning må den høje afdragsprocent blandt vores kunder med afdragsfrihed og tilhørende banklån trods alt give anledning til et mindsket kritisk lys på afdragsfriheden. Det er i øvrigt også værd at bemærke, at en afdragsprocent på den høje side af 2 % for vores kunder med afdragsfrit realkreditlån og banklån, er højere end amortiseringskravet i eksempelvis Sverige. Her skal en kunde med fuld belåning op til 85 % LTV som minimum afdrage 2 % om året. Hvis gældsfaktoren er over 4,5 stiger amortiseringskravet dog til 3 %.
Læs hele analysen