Der er blevet skrevet og talt meget om boligmarkedets positive og overraskende udvikling under coronakrisen. Mange havde troet at boligmarkedet ville blive påvirket negativt, men indtil videre ser det ud til at opturen på boligmarkedet fortsætter. Boligpriserne har efter 2012 været stigende og det betyder, at den nuværende optur på boligmarkedet nu runder sit 8. år. Opsvinget er dermed et af de længere opsving i et historisk perspektiv, men selve prisudviklingen har været relativt afdæmpet. Ser man på prisudviklingen for hele 2010´erne har vi faktisk været vidne til den laveste prisstigningstakt i de seneste otte årtier.
Vi har kigget nærmere på boligopsvinget i et historisk perspektiv i vedhæftede analyse og nogle af konklusionerne er som følge:
De nominelle huspriser er steget med hele 6,3 % i snit om året siden 1938, mens reale huspriser er steget med pæne 1,85 % i snit om året. Både de reale huspriser og de nominelle huspriser har fulgt udviklingen i realvæksten i BNP forholdsvist godt gennem årerne. Boligmarkedet har således historisk set været afhængig af de økonomiske konjunkturer.
Det nuværende opsving på boligmarkedet har ved årsskiftet efterhånden varet i 8 år, men faktisk er det et godt stykke fra den længste optur vi har set, hvis vi kigger tilbage i historien, hvor vi tidligere har oplevet, at de reale huspriser steg i hele 14 år i streg. Samtidig har prisudviklingen i det nuværende opsving indtil videre været langt mere afdæmpet. De reale huspriser er nemlig kun steget med knap 3 pct. i snit om året, mens de steg med 6,9 pct. i snit om året i den 14 årige periode.
I det seneste årti har den reale værdistigning i huspriserne i gennemsnit været på godt 1,1 % om året, mens den nominelle gennemsnitlige vækstrate pr. år har været på 2,2%. De nominelle prisstigninger i 2010’erne er således de lavest i de seneste otte årtier.
Denne recession adskiller sig imidlertid markant fra tidligere recessioner i forhold til både et voldsomt fald i aktiviteten, men også et hurtigt rekyl. Det skyldes, at anatomien er anderledes, da nedturen er udløst af en sundhedskrise og ikke af økonomiske ubalancer. Udgangspunktet har således været anderledes denne gang, hvilket nok også er en af årsagerne til, at danskerne ikke har været tilbageholdende med at købe boliger under coronakrisen.
Med et meget lavt renteniveau, et relativt lavt boligudbud og en fortsat genopretning af dansk økonomi, så venter vi en stigning i huspriserne på 3 % i 2021 – og dermed er der udsigt til, at opsvinget på boligmarkedet også vil runde sit 9. år
Der er dog stadig usikkerhed omkring dansk økonomi og dermed også boligmarkedet. Eskalerer smittespredningen yderligere og skal vi vente længe på en vaccine, stiger risikoen for at krisen vil udvikle sig fra at være en sundhedskrise til at ende med at blive mere en traditionel økonomisk recession. Det vil i sagens natur også ramme negativt ind på boligmarkedet.
Læs hele analysen