Book møde
Realkredit Danmark
aktuelt & anbefalinger

Få overblik over dine muligheder

Dit FlexLån® skal rentetilpasses den 1. april 2021. Derfor er det tid til at overveje, om dit FlexLån® skal fortsætte, som det er, eller om du ønsker at ændre på lånet inden rentetilpasningen.

Dit FlexLån® skal rentetilpasses den 1. april 2021. Derfor er det tid til at overveje, om dit FlexLån® skal fortsætte, som det er, eller om du ønsker at ændre på lånet inden rentetilpasningen.

Lad lånet fortsætte uændret


Hvis du er tilfreds med dit lån og ikke ønsker at ændre på det, behøver du ikke at foretage dig noget. Dit lån vil automatisk blive rentetilpasset og få en ny rente pr. 1. april 2021.

Er det aftalt, at din afdragsfrihed ophører den 31. marts 2021, begynder du automatisk at betale afdrag fra den 1. april 2021. Du kan tjekke afdragsfriheden på dit lån ved at logge på Dine lån, Danske Netbank eller Danske Banks Mobilbank.

Skift rentetilpasningsprofil


At skifte rentetilpasningsprofil vil sige, at du efter rentetilpasningen den 1. april 2021 enten:

  • har valgt afdragsfrihed til eller fra
  • har ændret rentetilpasningsperiode fra fx. et til fem år (F1 til F5)
  • går fra fast løbetid og variabel ydelse (K-variant) til fast ydelse og variabel løbetid (T-variant) eller omvendt.

Hvorfor skifte rentetilpasningsprofil?


Hvis du har en anden dyrere gæld, fx. et banklån, kan det være en god idé at vælge afdragsfrihed på dit realkreditlån. Så kan du bruge besparelsen fra afdragsfriheden til hurtigere at afdrage på den dyrere gæld. Hvis du har FlexLån® F1, anbefaler vi, at du binder renten i en længere periode ved at ændre din rentetilpasningsperiode til fem år (FlexLån® F5), så du udnytter, at renten fortsat er på et meget lavt niveau. Ved valg af F5-lån får du også en lavere bidragssats end på F1- og F3-lån.

Du kan også bruge de lave renter til at afdrage hurtigere på dit lån ved at vælge FlexLån® T, hvor du selv fastsætter en ydelse, der er højere end på det traditionelle FlexLån® K, og hvor renteændringer som udgangspunkt påvirker løbetiden og ikke ydelsen. Løbetiden kan dog ikke være længere end 30 år.

Har du afdragsfrihed, kan du spare penge på bidragssatsen ved at vælge at betale afdrag fra 1. april 2021. Læs yderligere råd til, hvordan du kan reducere dine omkostninger til Realkredit Danmark.

Sådan gør du


Ønsker du at skifte rentetilpasningsprofil, skal du kontakte Danske Bank eller Realkredit Danmark for at høre om dine muligheder og aftale, hvordan lånet skal ændres. Har du Danske Banks Mobilbank app, kan du bruge den til at se en oversigt over dine lån i Realkredit Danmark. Du kan også lave beregninger, som viser den forventede ændring i ydelsen på dit FlexLån®, hvis du vælger at skifte rentetilpasningsprofil. I alle beregninger bruger vi dagens renteniveau - den endelige rente kender vi først i november.

Vær opmærksom på, at du skal aftale eventuelle ændringer af lånet med din rådgiver inden den 29. januar 2021.

Omlæg til en anden låntype


Har du valgt FlexLån®, fordi du gerne vil have en lav ydelse, men er du grundlæggende ikke så glad for risikoen ved lånet, kan du overveje at omlægge til et lån, hvor renten er fast i hele lånets løbetid. Med et fastforrentet obligationslån eller FlexLife® med fast rente, kender du renten i hele lånets løbetid. et fastforrentet lån.

Har din økonomi ændret sig – eller ved du, at den kommer til det – og ønsker du at have muligheden for løbende at justere dit realkreditlån, så det passer til din økonomi, så kan FlexLife® med variabel eller fast rente være noget for dig. FlexLife® fås kun hos Realkredit Danmark og Danske Bank.  

Læs mere om mulighederne med FlexLife®

Overvejer du at omlægge dit lån, anbefaler vi altid, at du taler med din rådgiver i god tid, så I sammen kan finde det lån, der passer bedst til dig. Ligesom vi anbefaler, at du omlægger i forbindelse med den kommende rentetilpasning, da det vil være det billigste for dig.

Lås renten på dit lån


Du kan vælge at lave en fastkursaftale inden den kommende rentetilpasning. Med dit valg af FlexLån®, har du allerede en indbygget renterisiko mellem refinansieringerne. En fastkursaftale betyder, at du låser renten på dit lån fast nu og dermed kender din rente, allerede inden rentetilpasningsauktionerne går i gang.

Hvorfor og hvornår skal jeg vælge at låse renten?


Vores generelle anbefaling er, at du ikke låser renten fast på dit FlexLån®.  Vil du gerne have vished omkring din fremtidige lånerente, kan du overveje alligevel at tegne en fastkursaftale. Du kan også overveje, om du skal vælge et fastforrentet lån, hvor der er sikkerhed for renten.

Hvad koster det at låse renten fast?


Det koster 1.000 kr. i fast gebyr at indgå en fastkursaftale. Derudover er der et fradrag i kursen, som betyder, at du skal betale en rente, der er højere end det aktuelle renteniveau. Fradraget i kursen består af to dele: et fast fradrag på enten 0,2 eller 0,3 kurspoint, afhængig af hvor lang rentebinding du har valgt på dit FlexLån®, og et fradrag, som afhænger af, hvor lang tid inden en rentetilpasning du indgår fastkursaftalen. Jo længere tid, der er til rentetilpasningen, jo højere bliver fradraget i kursen. Om renten på dit lån bliver højere ved indgåelse af en fastkursaftale end den rente, der fremkommer via auktion, ved du først, når auktionerne over FlexLån® er afsluttet i februar.

Sådan gør du


Ønsker du at låse renten fast, skal du kontakte Danske Bank eller Realkredit Danmark inden den 29. januar 2021. Du kan også selv lave en fastkursaftale ved at logge på Dine lån eller Danske Netbank frem til den 29. januar 2021.

Prøv vores låneberegner


Med låneberegneren kan du se alternativer til dit realkreditlån. Du kan fx sammenligne FlexLån® F1 med et fastforrentet lån og se, hvad det betyder for den månedlige ydelse.
Prøv låneberegneren