Vi har set nærmere på økonomien og faldgruberne i et forældrekøb
- Henover sommeren er forældrekøb det klassiske tema på boligmarkedet i takt med, at studiestarten nærmer sig for tusindvis af nye studerende. Det er naturligt med tanke på, at en vellykket studiestart typisk fordrer, at der er ro på omkring boligsituationen, og at universitetsbyerne ikke ligefrem bugner med billige lejeboliger.
- Diskussionerne for og imod forældrekøb tager ofte sit udgangspunkt i, hvorvidt det vil ende med at give et positivt resultat på den økonomiske bundlinje. Det er imidlertid med vores øjne et lidt forfejlet sted at starte diskussionerne, da der alligevel ikke kan gives nogle garantier for det endelige udfald. Den lidt ”kedelige” sandhed er i stedet, at det i sidste ende kan vise sig at være en god forretning for nogle, mens det kan være en dyr affære for andre alt afhængig af især prisudviklingen på boligmarkedet og varigheden af ejerskabet af ejerlejligheden. Det centrale udgangspunkt for forældrekøb bør i stedet være et fokus på den samlede nytteværdi for familien, og at forældrenes privatøkonomi er robust nok til at give sig i kast med et sådan projekt, og derved har en stødpude mod de økonomiske risici, som forældrekøb trods alt indebærer.
- Hvis man herefter stadig ønsker at give sig i kast med forældrekøb, så kan man glæde sig over, at de rekordlave renter og de senere års faldende priser på ejerlejligheder sikrer, at økonomien i et forældrekøb aktuelt hænger bedre sammen end i mange år. Både i København og Aarhus er det muligt for forældrene at holde udgiften nede på mellem 600-1.000 kroner om måneden – det er med udgangspunkt i et afdragsfrit fastforrentet 3 %-lån. Set i forhold til 2006/2007 er der tale om et fald i det månedlige likviditetskrav på i omegnen af voldsomme 60-70 %.
- Er man grundlæggende i tvivl om, hvorvidt et forældrekøb er den rigtige løsning for familien og i relation til ens egen private økonomi, er det i øvrigt værd at erindre, at det ikke er den eneste måde at hjælpe sit barn godt på vej i studentertilværelsen. I en lidt mindre målestok kan man alternativt give tilskud til studiebøger eller give hjælp til huslejen i en lejebolig via eksempelvis en skattefri gave. En far og en mor kan hver maksimalt give deres barn en gave på op til 58.700 kroner om året, uden det bliver beskattet.
- I den vedhæftede analyse har vi set nærmere på økonomien i et forældrekøb, og vi kommer også ind på nogle af faldgruberne og de tanker, man skal gøre sig i forbindelse med forældrekøb. I den forbindelse har vi opstillet en liste med 10 gode råd til huskesedlen.
Læs hele analysen