Foråret er højsæson for sommerhuse og vi har derfor taget et kig på, hvem den gennemsnitlige danske sommerhusejer er anno 2020. Analysen tager udgangspunkt i Realkredit Danmarks egne låndata, hvor vi ligeledes har valgt at fokusere på de 20 største sommerhuskommuner.
Indtil videre har vi oplevet en stigende aktivitet på sommerhusmarkedet i corona-krisen, men det kan ikke udelukkes, at krisen på sigt kan føre til dæmpet aktivitet. Sommerhuse kategoriseres nemlig oftest som et luksusgode, som typisk fravælges, hvis økonomien strammer til. Et sommerhus skal købes fordi det skaber nytteværdi i hverdagen. Det skal således ikke være spekulationer i effekterne, af den nuværende situation, som skal få en til at købe eller sælge et sommerhus.
Analysens konklusioner:
- Den typiske danske sommerhusejer er omtrent 60 år, og tilsammen udgør aldersgrupperne 50-59 år og 60-69 år ca. 55 pct. af markedet. Under 5 % af sommerhusejerne er under 40 år. Sammenligner vi med 2013, så er den gennemsnitlige sommerhusejer dog blevet knap 3 år yngre.
- Det gennemsnitlige realkreditlån for sommerhuse, i de udvalgte kommuner er på godt 721.000 kr., men der er stor spredning på tværs af kommunerne. Omtrent halvdelen af kommunerne har et gennemsnitlig realkreditlån, som er højere end det gennemsnitlige realkreditlån for sommerhuse. Og selv inden for kommuner kan spredningen være stor.
- Selv om der er stor forskel på de gennemsnitlige lånstørrelserne på tværs af kommunegrænserne, er der ikke de store forskelle at spotte i den gennemsnitlige belåningsgrad for realkreditudlånet til sommerhuse. Den gennemsnitlige belåningsgrad fer således på 47 pct., og dermed et godt stykke under de 75 %, som man maksimalt kan realkreditbelåne sit sommerhus.
- Sommerhusejerne er generelt glade for de variable lån, hvor de klassiske FlexLån® udgør 56 pct. af det samlede udlån, og det er særligt F5-lånet, som er populært. Knap 36 pct. af det samlede udlån er finansieret med lån med fast rente. Sammenligner vi igen med data tilbage fra 2013, kan vi se at ligesom på det generelle boligmarked, så har sommerhusejerne også ændret en smule i deres låneadfærd gennem årene. Dengang udgjorde de variable lån over 70 pct. af det samlede udlån, hvoraf godt 65 pct. var de klassiske FlexLån®. Dermed var det også blot ca. 27 pct. af det samlede udlån, som var finansieret med fast rente.
Læs hele analysen