Andelsboligmarkedet har generelt været meget i vælten gennem de senere år – især i forhold til negative historier om stavnsbundne andelsboligejere i gældsplagede foreninger. I denne analyse ser vi nærmere på det helt aktuelle billede af gældssituationen blandt andelsboligforeningerne, via en gennemgang af data for cirka 3.000 andelsboligforeninger på landsplan. Økonomien i disse andelsboligforeninger er set igennem i 2012 som en konsekvens af, at kunder i Danske Bank Koncernen har ønsket at købe en andelsbolig, eller at en andelsboligejer har efterspurgt et andelsboliglån.
-
Overordnet set kan vi konkludere, at vores data fortæller en historie om, at gældsandelen i andelsboligforeningerne gennemsnitligt set er relativ lav, og den har været rimelig stabil over de senere ellers vanskelige år for både boligmarkedet og ejendomsmarkedet. Den omtrent stabile gældsandel i andelsboligforeningerne over de senere år skal blandt andet ses i lyset af relativt stabile offentlige vurderinger.
-
Den underliggende spredning i tallene for gældsandelen i andelsboligforeningerne understreger, at langt de fleste andelsboligforeninger har en lav gældsandel og dermed, at langt hovedparten af andelsboligforeningerne i Danmark har en fornuftig økonomi. Gældssituationen på andelsboligmarkedet er dermed bedre end sit rygte. Spredningen i gældsandelene for andelsboligforeningerne har heller ikke rykket sig det store i perioden fra 2009-2012.
-
Trods et overordnet fornuftigt billede af gældssituationen på andelsboligmarkedet, kommer vi dog ikke udenom, at der er andelsboligforeninger med en skrøbelig økonomi. Vores data viser, at små 9 ud 100 andelsboligforeninger var teknisk insolvente i 2012 – og det er Region Sjælland, som er hårdest ramt på dette område.
-
Som altid anbefaler vi potentielle købere af en andelsbolig at alliere sig med en rådgiver, der kan hjælpe med at belyse andelsboligforeningens samlede økonomi. Dermed mindsker man risikoen for at købe sig ind i en andelsboligforening, hvor økonomien ikke er skruet ordentlig sammen i forhold til ens egne kriterier.
Læs hele analysen