I denne analyse ser vi nærmere på den helt aktuelle udvikling på andelsboligmarkedet med udgangspunkt i vores kendskab til markedet qua Danske Bank-koncernens forretningsomfang på andelsboligmarkedet.
Status på andelsboligmarkedet er:
- Andelsboligpriserne i Region Hovedstaden steg med 1,5 % fra 2. kvartal til 3. kvartal i år. Det følger i kølvandet på en mindre stigning på 0,8 % fra 1. kvartal til 2. kvartal. Vi har dermed set et mindre brud på de foregående kvartalers tendens, hvor andelsboligpriserne ellers var svagt faldende. Dermed ser vi i øjeblikket nogenlunde samme tendens som på ejerboligmarkedet.
- Ser vi på maksimalpriserne på andelsboligmarkedet, steg de et nøk mindre end købspriserne, og dermed blev spændet indsnævret en smule i 3. kvartal. Det gennemsnitlige nedslag i forhold til maksimalprisen er nu på 10 % - det er det laveste niveau registreret i indeksets historie. Tilbage i sommeren 2009 var nedslaget gennemsnitligt set på 20 %.
- Som altid er der store forskelle på tværs af de enkelte købstilbud på andelsboligmarkedet i forhold til maksimalprisen. Ser vi på vores data for handlede andelsboliger i hele landet for 1. halvår i år, er det mest normale, at købstilbuddet er på niveau med maksimalprisen – det er den i næsten 40 % af sagerne. Det afspejler, at der fortsat findes en stor del konservative andelsboligforeninger med orden i økonomien.
- Vi ser imidlertid også, at der er en vis portion af andelsboligerne, hvor købsprisen er langt under maksimalprisen – på hvert tyvende købstilbud er maksimalprisen mere end 100 % højere end købsprisen. Det understreger nok engang, at man som potentiel køber på andelsboligmarkedet ikke kan tage udgangspunkt i maksimalprisen som vejledende for købsprisen.
- En vejledende beregning på køb af den typiske andelsbolig i Region Hovedstaden viser, at en 'tilsvarende' ejerlejlighed skal koste mellem cirka 1,48 mio. kroner og 2,88 mio. kroner alt afhængig af finansieringen i andelsboligforeningen. Det kan ikke undre, at det er et svært marked at agere køber i.
- Det kan derfor kun glæde os, at der er forlydender om, at Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter arbejder på at gøre andelsboligmarkedet mere gennemskueligt ved blandt andet at sikre, at vigtige og relevante elementer omkring andelsboligforeningens økonomi og finansiering synliggøres for potentielle købere. Det vil være et skridt i den rigtige retning for andelsboligmarkedet.
Læs analysen: Status på andelsboligmarkedet