Københavnsområdet har gennem en årrække oplevet, at flere og flere danskere har fundet det attraktivt at bosætte sig her set i forhold til resten af landet. Det påvirker direkte efterspørgslen efter ejerboliger i området, og det har alt andet lige været med til at give et opadgående pres på boligpriserne. Denne tendens ventes at blive forstærket over de kommende 20 år. I denne analyse ser vi nærmere på, hvad dette betyder for de københavnske huspriser contra resten af landet. Konklusionerne er som følger:
- Den seneste befolkningsprognose fra Danmarks Statistik peger på, at indbyggerantallet i Storkøbenhavn (København By og Københavns omegn) forventes at stige med i omegnen af 15 % over de kommende 20 år svarende til 185.000 ekstra indbyggere. Til sammenligning ventes indbyggerantallet på landsplan ”kun” at stige med 6 %. Fraregnes Storkøbenhavn fra landsgennemsnittet reduceres stigningen til blot 4 %.
- Korrigerer vi befolkningsprognoserne for dem, der reelt set er typiske købere af hus, så ændrer det ikke ved billedet af et markant stærkere efterspørgselstræk efter parcel- og rækkehuse i københavnsområdet.
- Derudover fungerer udbudsmekanismen i form af tilgangen af nye boliger generelt mere trægt i københavnsområdet, og dermed vil huspriserne i dette område alt andet lige påvirkes betydeligt mere af demografiske ændringer i forhold til på landsplan.
- Beregninger på vores boligmodel viser, at demografiske ændringer isoleret set vil bidrage til at trække huspriserne op i Storkøbenhavn med i omegnen af 10 % over de kommende 20 år. Med udgangspunkt i dagens prisniveauer svarer det til et løft på cirka 310.000 kroner for et gennemsnitligt parcelhus.
- Til sammenligning vurderes priseffekten fra demografien på landsplan til kun 2 % og et løft i prisen på godt 30.000 kroner. Priskløften mellem københavnsområdet og resten af landet synes altså på denne baggrund at blive yderligere udvidet frem mod 2030.
- Fremtiden er som altid usikker, og denne analyse skal ikke ses som en prognose for boligprisudviklingen. Den belyser udelukkende ”alt andet lige” konsekvenserne for huspriserne givet, at befolkningsprognosen fra Danmarks Statistik holder stik. Elementer som renten, de økonomiske konjunkturer eller eventuelle politiske indgreb vil alle være betydende i den ene eller anden retning for den fremtidige prisudvikling på boligmarkedet, og disse faktorer er ikke forsøgt belyst i analysen.
Læs RDs analyse om huspriser i Københavnsområdet (pdf)