De usikre tider på både boligmarkedet og arbejdsmarkedet har gennem de seneste år bevirket til, at flere potentielle boligkøbere har fået øjnene op for et alternativ i form af lejeboligmarkedet. Her har man fra sidelinjen kunne afvente situationen, og dermed afskærme sin økonomi fra risikoen for større prisfald på boligmarkedet eller for, at privatøkonomien ikke hænger sammen i tilfælde af, man bliver ramt af arbejdsløshed. Endvidere er udbuddet af attraktive lejeboliger også gået i vejret gennem de seneste år i takt med, at de mange projektlejligheder, der kom på markedet, da boligpriserne begyndte at falde, endte med at blive lejet ud.
- Der er fortsat stor usikkerhed om retningen på boligpriserne og arbejdsmarkedet over de kommende år, og mange boligsøgende i landets større byer kan derfor nok ikke undgå at tænke nærmere over spørgsmålet om at eje kontra leje en lejlighed. Det har fået os til at se nærmere på, hvordan balancen er mellem at leje og eje en lejlighed i København. Analysen er vedhæftet i PDF-fil og konklusionerne er:
- Den billigste løsning her og nu er ikke overraskende en almen lejebolig. Her kan 85 kvadratmeter lejlighed erhverves for en gennemsnitlig månedlig husleje på cirka 5.500 kroner. For ejerlejligheden på 85 kvadratmeter kan den månedlige udgift presses ned på et tæt ved tilsvarende niveau – men det er med indbygget renterisiko i form af F1-lån. Med et fastforrentet lån sniger den månedlige udgift sig i stedet op på 8.200 kroner.
Det er et væsentligt dyrere alternativ at leje en lejlighed på 85 kvadratmeter på det private udlejningsmarked i forhold til at eje. Her koster en 85 kvadratmeter lejlighed i København By i omegnen af 10.500 kroner om måneden.
- Sammenholder vi de samlede udgifter ved at eje i forhold til at leje på det private udlejningsmarked over en femårig periode, kan priserne på ejerlejligheder falde betydeligt uden at leje økonomisk set har været bedst. Falder priserne med mere end 8 % over de kommende fem år vil det være bedre at leje, hvis man ellers ville have finansieret sig med et fastforrentet lån. Med F5-varianten skal prisfaldene helt op på næsten 15 % før neutralitet er en realitet. Udregningerne understreger, at der synes at være en betydelig risikopræmie tillagt lejepriserne på det private udlejningsmarked i øjeblikket.
- Helt generelt gælder det, at jo længere tidshorisont man har, desto mere taler for at eje frem for at leje som en konsekvens af den gradvise reale udhuling af ydelserne i ejerboligen og forventningen om, at boligpriserne på den lange bane formentlig vil stige i takt med minimum inflationen. Har man til gengæld en kort tidshorisont på eksempelvis et år eller to, så taler meget for lejeboligen – uagtet om det er i den almene sektor eller det private udlejningsmarked.
Læs hele RDs analyse om eje eller leje i København(pdf)