Igennem de seneste år har der til tider floreret historier om, at man som boligsøgende skal være særdeles varsom med at kaste sig ud på andelsboligmarkedet, da man risikerer at købe for dyrt eller alternativt havne i en forening med uigennemskuelige lånekonstruktioner, der i værste fald stavnsbinder en til boligen i en årrække. I denne analyse ser vi nærmere på, hvor stort et problem høj gældssætning reelt udgør på andelsboligmarkedet for Region Hovedstaden.
Andelsboligforeningerne i Region Hovedstaden er generelt karakteriseret ved lav gældssætning. Mere end 75% af foreningerne har en samlet gæld, der udgør under 50% af den samlede værdi af andelsboligforeningens aktiver i henhold til regnskabet. Gennemsnitligt set er gældsandelen blot små 30% i de betragtede andelsboligforeninger.
Anekdoter om opskruede valuarvurderinger samt, at Skat har holdt hånden under de offentlige vurderinger, har været fremme i den offentlige debat, men tager vi alternativt udgangspunkt i vores egne vurderinger af værdien af andelsboligforeningerne, så får vi overordnet set den samme konklusion. Langt hovedparten af andelsboligforeningerne er ikke hårdt gældssatte, og økonomien ser generelt fornuftig ud.
Analysen sætter dermed en streg under, at man som potentiel boligkøber ikke bør slå automatpiloten til og fraskrive andelsboliger som en mulighed i boligjagten. I sidste ende bør boligkøberen lade sig diktere af sine krav til boligen, beliggenheden og selvfølgelig sin privatøkonomi.
Tallene i analysen viser dog, at der er en minoritet af andelsboligforeninger, der bevæger sig på randen af teknisk insolvens, og det understreger nok engang, at man som potentiel andelsboligkøber skal se sig for og sætte sig ordentligt ind i andelsboligforeningens økonomi og finansieringsvalg, før man beslutter sig for at købe. Andelsboligmarkedet er mindre gennemskueligt end ejerboligmarkedet, og derfor anbefaler vi generelt, at man tager en rådgiver med på vognen i forbindelse med køb af andelsbolig.
Læs RD Analyse (pdf 329 kb).