I den vedhæftede analyse gør vi status over andelsboligmarkedet. Analysens konklusioner er som følger:
- Andelsboligforeninger på randen af konkurs har været et af de dominerende andelsboligtemaer i mediebilledet. Vores tal for cirka 3.000 andelsboligforeninger viser imidlertid, at 91 ud af 100 andelsboligforeningerne ikke er teknisk insolvente, og at langt hovedparten af foreningerne har en særdeles lav gældssætning. Region Sjælland er overrepræsenteret i statistikken over teknisk insolvente andelsboligforeninger.
- Selv om en andelsboligforening er teknisk insolvent, er det ikke ensbetydende med, at den er på randen af konkurs – tilsvarende på ejerboligmarkedet har vi gennem de seneste år oplevet en større stigning i antallet af teknisk insolvente boligejere, men det er ikke det samme som, at alle disse boligejere er på vej mod tvangsauktion.
- Priserne på andelsboliger har været overraskende stabile gennem de seneste år i Region Hovedstaden. I 4. kvartal 2011 lå købspriserne 0,7 % over niveauet fra 2. kvartal 2009. Der bliver stadig givet pæne nedslag i forhold til maksimalprisen - men det gennemsnitlige nedslag er i perioden reduceret fra cirka 20 % til nu omkring 11 %.
- Trods stabile priser er andelsboligmarkedet ikke gået fri af de sløje økonomiske tider. Købsinteressen har været mærkbart dalende over de seneste kvartaler, men er dog fortsat noget højere end i tiden lige efter finanskrisen.
- Gennemsnitligt set er vores vurderinger omtrent på niveau med købspriserne, men vores tal viser også, at der kan gøres både gode og dårlige køb på andelsboligmarkedet.
- Overvejer man køb af andelsbolig lyder vores anbefaling som altid, at man allierer sig med en rådgiver, så man ikke ender med at havne i en andelsboligforening, hvor økonomien ikke er skruet ordentlig sammen i forhold til ens egne kriterier.
Læs RDs analyse om andelsboligmarkedet(pdf)