Traditionen tro er forældrekøb et stort tema på boligmarkedet hen over sommeren som en konsekvens af, at mange tusinde studerende efter sommerferien starter på en videregående uddannelse. Vi har derfor set nærmere på økonomien i et forældrekøb i landets store universitetsbyer. Konklusionerne er som følger:
- Økonomien i et forældrekøb ser attraktiv ud her og nu sammenlignet med udviklingen over de seneste ti år. Det ændrer selv de seneste års prisfest på københavnske ejerlejligheder ikke ved.
- Med udgangspunkt i et fastforrentet 3 %-lån er det muligt for forældrene at holde udgiften nede på mellem cirka 700-1.200 kroner om måneden i København og Aarhus. Er man villig til at påtage sig en renterisiko via FlexLån®, kan der endda være tale om et lille likviditetsoverskud. Set i forhold til 2006/2007 er der tale om et fald i det månedlige likviditetskrav på mere end 60 %. Det skyldes både de historisk lave renter, men også at priserne på ejerlejligheder i disse kommuner stadig er nede med i omegnen af 15 % siden pristoppen.
- De månedlige likviditetsunderskud for forældrene vil typisk være i omegnen af 230-330 kroner ved forældrekøb i Aalborg og Odense. De store forskelle i likviditetsunderskuddene kan udelukkende henføres til de store prisforskelle på markedet for ejerlejligheder mellem universitetsbyerne. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris er eksempelvis godt 70 % højere i København sammenlignet med Odense.
- Den på papiret gunstige økonomi i et forældrekøb kan til tider skabe overskrifter i stil med, at man nu kan ”tjene penge på forældrekøb”. Det er imidlertid en sandhed med betydelige modifikationer. Ingen kender i sagens natur fremtiden, og der er flere variable, der har afgørende betydning for, hvorvidt forældrekøbet i sidste ende kommer til at give et samlet overskud eller underskud på den økonomiske bundlinje. Usikkerheden vedrører især udviklingen i boligpriserne, tidshorisonten af forældrekøbet og renteudviklingen.
- Det centrale udgangspunkt for forældrekøb bør derfor med vores øjne først og fremmest være et fokus på den samlede nytteværdi for familien. Ligeledes er det også vigtigt, at forældrenes privatøkonomi er robust nok til at give sig i kast med et sådan projekt, og man derved har en stødpude mod de økonomiske risici, som forældrekøb trods alt indebærer.
Læs hele analysen