Historier om andelsboligforeninger i økonomiske problemer har igennem efterhånden flere år domineret nyhedsbilledet på andelsboligmarkedet. Det har til tider givet andelsboligforeninger et dårligt ry, og det kan ikke afvises, at det har været med til at afskrække potentielle købere, der i forvejen har fundet markedet mindre gennemsigtigt set i forhold til markedet for ejerboliger.
Andelsboligmarkedets generelle økonomiske situation er dog bedre end sit rygte. Det har vi dokumenteret før i tidligere undersøgelser af gældssituationen på andelsboligmarkedet, og denne konklusion bekræftes, når vi ser nærmere på økonomien i de cirka 3.000 andelsboligforeninger, vi har haft med at gøre i 2013 i forbindelse med køb af andelsbolig eller optagelse af banklån i andelsboligen.
Analysen er vedhæftet, og konklusionerne er som følger:
- Den gennemsnitlige gældsandel på andelsboligmarkedet er særdeles lav. Helt præcist var den gennemsnitlige gældsandel på 33,5 % i 2013. Til sammenligning udgør realkreditbelåningen cirka 70 % af boligernes værdi på ejerboligmarkedet. Endvidere er der tale om en relativ stabil gældsudvikling på andelsboligmarkedet gennem nogle ellers svære år på både boligmarkedet og i dansk økonomi.
- Regnskabstallene kan imidlertid tegne et lidt for positivt billede af gældsniveauerne på andelsboligmarkedet grundet risiko for opskruede vurderinger. Inddrager vi derfor vores egne vurderinger af aktiverne i andelsboligforeningerne, stiger den gennemsnitlige gældsandel til 41,9 %. Det ændrer dog ikke på den grundlæggende konklusion om, at langt hovedparten af andelsboligforeningerne er karakteriseret ved lav gældssætning.
- Denne pointe understreges også, når man dykker ned og ser på gældsfordelingen mellem de enkelte andelsboligforeninger. Her viser det sig, at 60 % af andelsboligforeningerne gennemsnitligt set har en gældsandel under landsgennemsnittet
- Vi kommer dog ikke udenom, at der er andelsboligforeninger, der kæmper med en høj gældssætning. I henhold til vores vurderinger er i omegnen af 8,5 % af andelsboligforeningerne teknisk insolvente, og tallet kan endda være en smule højere, da den negative værdi af en evt. renteswap ikke nødvendigvis er medtaget i opgørelsen. Teknisk insolvens er dog ikke er ensbetydende med, at disse andelsboligforeninger nødvendigvis er på randen af konkurs.
- Gældssætningen på andelsboligmarkedet er klart lavest i Region Hovedstaden, mens den er højest i Region Nordjylland og Region Sjælland. Det skyldes især sammensætningen mellem ”nye” og ”gamle” andelsboliger.
Læs hele analysen