Sommerhusmarkedet er på vej ud af vinterhiet og i april skydes højsæsonen for køb af sommerhuse i gang. I den anledning har vi taget pulsen på sommerhusmarkedet – både på landsplan og på det lokale sommerhusmarked. Analysen er vedhæftet, og konklusionerne er som følger:
- Højsæsonen på sommerhusmarkedet varer normalt fra april og frem til og med september. Den topper i maj/juni, hvor handelsaktiviteten typisk er i omegnen af 40-45 % højere end den gennemsnitlige aktivitet gennem året. Trods de store sæsonudsving i aktiviteten afspejler det sig ikke i videre grad på de handlede priser.
- De mange indikatorer for sommerhusmarkedet peger på, at sommerhusmarkedet aktuelt er i dårligere form end boligmarkedet generelt. Det viser sig ved et relativt stort udbud af sommerhuse til salg og lange udbuds- og salgstider. Den gennemsnitlige udbudstid for et sommerhus er i øjeblikket 438 dage, mens salgstiden er på 309 dage. En del sommerhuse sælges dog hurtigt – i små 40 % af handlerne i 2013 var salgstiden under 100 dage.
- Handelsaktiviteten på sommerhusmarkedet har været i svag fremgang i 2012 og 2013 fra et lavt udgangspunkt. Udviklingen har været nogenlunde på linje med resten af boligmarkedet. Det er altså ikke en generelt sløjere handelsaktivitet, der er den primære skurk bag de lange udbuds- og salgstider. I stedet er en mere urealistisk prisfastsættelse blandt mange sælgere på sommerhusmarkedet en oplagt forklaring.
- Priskløften mellem endelig salgspris og første udbudspris er aktuelt på godt 15 % svarende til, at første udbudspris er sat 215.000 kroner for højt på et gennemsnitligt sommerhus. De høje udbudspriser kan formentlig henføres til en fornuftig økonomi blandt sommerhusfolket – godt hjulpet på vej af lave renter, en fornuftig udvikling i udlejningen af sommerhuse, stabilisering af arbejdsmarkedet samt store friværdier på sommerhusmarkedet. Den gennemsnitlige friværdi pr. sommerhus er på 720.000 kroner.
- Prisfaldet på sommerhuse er taget af i styrke, og i første omgang er der spæde tegn på, at en skrøbelig prisstabilisering er ved at sætte ind. Udviklingen på sommerhusmarkedet følger generelt de samme tendenser som boligmarkedet som helhed – dog med større udsving - og med udsigt til gradvis fremgang i dansk økonomi og lave renter i 2014, ser vi ikke nye store prisfald i horisonten.
- Der er store lokale forskelle på sommerhusmarkedet – både i forhold til udbudssituationen og handels- og prisudviklingen. Landets dyreste sommerhuskommune er i øjeblikket Gribskov Kommune.
- Den generelle markedssituation kan være mere end svær at overføre til det enkelte sommerhus. Som altid bør nytteværdien ved at eje et sommerhus være i centrum for potentielle købere, og i den henseende kan disse glæde sig over det store udbud af sommerhuse, der alt andet lige gør det nemmere at finde det ”rette” hus.
Læs hele analysen