Danskernes friværdier i ejerboligerne er i øjeblikket på 1.022 mia. kroner. Friværdierne har overordnet set været i fremgang over det seneste års tid som en konsekvens af, at boligmarkedet så småt er i bedring, mens der er en afdæmpet appetit på at optage nye lån i boligen. Set i forhold til slutningen af 2012 er friværdierne steget med 60 mia. kroner. Trods bedringen er friværdierne dog stadig nede med godt 45 % fra toppen tilbage i 2006 svarende til 866 mia. kroner.
Den overordnede bedring på boligmarkedet dækker over store regionale forskelle, hvor dele af landet oplever stigende priser, mens der er faldende boligpriser andre steder. I den vedhæftede analyse har vi set nærmere på den regionale udvikling i friværdierne og belåningsgraderne i de danske parcelhuse.
- Den gennemsnitlige friværdi pr. parcelhus topper på Frederiksberg med 3,1 mio. kroner. Herefter følger Gentofte og Rudersdal med henholdsvis 2,3 mio. kroner og 1,6 mio. kroner. I bunden af friværdilisten er Lolland med en gennemsnitlig friværdi pr. parcelhus på 80.000 kroner.
- Bedringen på boligmarkedet sætter så småt sine positive spor i udviklingen i friværdierne på tværs af landet. Således har 60 af landets 98 kommuner registreret en fremgang i friværdierne siden starten af 2012.
- Der er dog tale om en beskeden fremgang i friværdierne for hovedparten af kommunerne. Det afspejles også i det gennemsnitlige tal på landsplan, hvor friværdien pr. parcelhus er steget med små 20.000 kroner i denne periode. Det understreger, at der fortsat er tale om en skrøbelig prisstabilisering på boligmarkedet.
- Især i hovedstadsområdet er friværdistigningerne til gengæld betydelige. Siden primo 2012 er friværdien skudt i vejret med 385.000 kroner for den gennemsnitlige parcelhusejer i Københavns Kommune.
- Der er store forskelle i belåningsgraderne i de danske parcelhuse. De laveste belåningsgrader finder vi i hovedstadsområdet og det nordjyske, hvor vi i nogle kommuner ser, at omtrent 6,5 mursten er belånt ud af 10 mursten i huset. De højeste belåningsgrader finder vi i Region Sjælland, hvor man i Odsherred, Vordingborg, Faxe og Sorø i gennemsnit har belånt næsten 9 ud af 10 mursten i huset.
- Med udsigt til gradvis fremgang i dansk økonomi og beskedne boligprisstigninger, er der lagt op til, at friværdierne vil have en svag pil op over de kommende år. Det vil i så fald være positivt nyt for dansk økonomi, da det vil være med til at understøtte det private forbrug, og dermed den økonomiske aktivitet. Fremgangen i friværdierne ventes at være størst i de store byområder, mens der fortsat er en risiko for pres ned på friværdierne i landets yderområder.
Læs hele analysen