Vi har i en ny analyse set nærmere på den aktuelle udvikling på sommerhusmarkedet. Analysen er vedhæftet og konklusionerne er som følger:
- Sommerhuspriserne var i fremgang i første halvår af 2015 ført an af lave renter og en fremgang i dansk økonomi. Siden steg renterne en smule og forbrugertilliden faldt lidt tilbage fra et højt niveau, og sommerhuspriserne vendte snuden lidt ned. Samlet set viser det overordnede billede relativt stabile priser på sommerhusmarkedet over de senere år. Det står i kontrast til boligmarkedet generelt, hvor både priser på parcelhuse og især ejerlejligheder har været stigende over de senere år.
- Selv om der rent prismæssigt har været stagnation på sommerhusmarkedet over de senere år, er der trods alt en tydelig fremgang i handelsaktiviteten. Aktiviteten på sommerhusmarkedet har nu løftet sig fire år i træk, og er steget med næsten 65 % siden bunden i 2011 – en aktivitetsfremgang der faktisk er en lille tand større end på parcelhusmarkedet. Det er altså ikke en relativ mindre lyst til køb af sommerhus, der er den primære forklaring på forskellen i prisudviklingen mellem parcelhuse og sommerhuse. Aktiviteten på sommerhusmarkedet er dog stadig lidt lavere end den gennemsnitlige handelsaktivitet over de seneste små 25 år.
- Fremgangen i handelsaktiviteten er ført an af bedring i det økonomiske klima og en væsentligt lavere finansieringsbyrde ved køb af sommerhus. Ser man således på den samlede månedlige nettoydelse efter skat, er den faldet med i omegnen af 40 % i forhold til toppen i 2008. Det er hvad enten man ser på et fastforrentet lån eller alternativt F1-lån. Vi skal tilbage til 2003/2004 for at finde en lavere månedlig nettoydelse ved køb af sommerhus. Tager man alternativt højde for stigningerne i vores disponible indkomst, skal vi helt tilbage til 1998/1999 for at finde et år, hvor adgangen til sommerhusmarkedet har været lige så ”nem” rent økonomisk som i dag.
- Forskellen i prisudviklingen mellem sommerhusmarkedet og resten af boligmarkedet kan henføres til to elementer. For det første er der mere modvind fra udbudssituationen med et stort udbud af sommerhuse til salg og lange udbuds- og salgstider. Det gør det alt andet lige lettere for boligkøberne at trykke priserne, og vi ser da også de største prisnedslag på sommerhusmarkedet. For det andet har sommerhuse mere karakter af et luksusgode modsat resten af boligmarkedet, som primært dækker et boligbehov. Det stadig afdæmpede økonomiske opsving er derfor også med til at virke som en bremse på sommerhusmarkedet
- Med udsigt til fortsat lave renter over det kommende års tid og et afdæmpet økonomisk opsving med stigende beskæftigelse til følge, er det vores forventning, at sommerhuspriserne vil være omtrent stabile til svagt stigende over det kommende års tid.
Læs hele analysen