Vi har i en ny analyse set nærmere på andelsboligmarkedet.
Konklusionerne er som følger:
- Andelsboligmarkedet har over de senere år nydt gavn af lave renter og fremgang i dansk økonomi. Det har sat sig i stigende andelsboligpriser, og flere og flere andelsboligforeninger har oplevet, at maksimalprisen er en bindende begrænsning ved salg af foreningens andele. Vi kan da også konstatere, at antallet af andelsboliger til salg hos ejendomsmæglerne er styrtdykket og nu er nærmest ikke eksisterende i København. Det er en klar indikation på, at mange andelsboliger nærmest sælger sig selv i øjeblikket på det københavnske andelsboligmarked.
- Kombinationen af bedre tider på andelsboligmarkedet og meget lave renter har dog ikke fået andelsboligforeningerne til at skrue op for risikoen i lånevalget. Snarere tværtimod har der været en stor søgning mod længere rentebinding og mindre brug af afdragsfrihed. I dag bruger omtrent 55 % af andelsboligforeningerne fastforrentede lån mod godt 30 % tilbage i slutningen af 2009. Ser vi på afdragsfriheden er udbredelsen nede på cirka 35 % af udlånsmassen mod 46 % tilbage i 2011.
- På ejerboligmarkedet har man ligeledes søgt mere over mod fast rente og lån med afdrag. Andelsboligforeningerne fremstår dog noget mere konservative end boligejerne – både i forhold til udbredelsen af disse låntyper og i forhold til udviklingen over de senere år.
- Dette billede forstærkes endda yderligere, hvis vi inddrager den gennemsnitlige belåningsgrad, når vi ser på realkreditbelåningen. Den gennemsnitlige belåningsgrad på tværs af andelsboligforeningerne er således 43 % mod 55 %, når vi ser på det tilsvarende tal for ejerboligmarkedet. Selv om der over en årrække har været meget fokus på højt belånte andelsboligforeninger med rod i økonomien, er det generelle billede af andelsboligmarkedet, at mange foreninger er veldrevne og med en relativ lav gældsætning.
- Det er vigtigt at understrege, at fastforrentede lån med afdrag langt fra er den rette finansieringsmodel for alle andelsboligforeninger. Som altid er det vigtigt, at hver andelsboligforening får lavet sig en finansiel strategi, som matcher foreningens økonomi, beboernes præferencer og fremtidige vedligeholdelsesplaner for ejendommen. Sagt på almindelig dansk bør foreningen eksempelvis overveje, hvor stor en vægt de lægger på at have en stabil boligafgift over tid, hvor meget skal friværdien i ejendommen beskyttes mod stigende renter, vil foreningen over tid være gældfri med de fordele og ulemper, det giver, og endeligt, hvor meget skal spares op til vedligeholdelse og forbedringer i ejendommen over tid.
Læs hele analysen