Vi har i en ny analyse set nærmere på forældrekøb.
Konklusionerne er som følger:
- Højsæsonen for forældrekøb står for døren. I den anledning har vi set nærmere på økonomien i et forældrekøb på tværs af landets studiebyer. De senere års kraftige prisstigninger på ejerlejligheder har i sagens natur gjort det dyrere at give sig i kast med et forældrekøb – særligt i København, hvor likviditetskravet er steget med godt 500 kroner om måneden siden starten af 2015.
- Trods et stigende likviditetskrav over de senere år er de meget lave renter med til at holde udgifterne nede, og samlet set er udgifterne til et forældrekøb stadig på nogle relativt lave niveauer i en historisk kontekst.
- Når det er sagt, er der næppe tvivl om, at de høje priser på ejerlejligheder i studiebyerne har fået flere til at overveje alternativer til forældrekøb – enten grundet formuerisikoen eller, at man måske ikke længere kan kreditgodkendes til et forældrekøb. Selve de nye låneregler for husstande med høj gæld, der trådte i kraft ved årsskiftet, synes indtil videre ikke i større omfang at have påvirket den generelle appetit på forældrekøb.
- Det er klart, at grundet de store prisforskelle på tværs af landet er der store forskelle på den månedlige udgift ved et forældrekøb. Et typisk forældrekøb af en ejerlejlighed på 50 kvadratmeter og med et afdragsfrit fastforrentet lån kan koste forældrene i omegnen af 530 kroner om måneden i København eller 230 kroner i Aarhus, mens der ligefrem kan være et månedligt overskud i Odense og Aalborg.
- Èn ting er, at selve økonomien her og nu et i forældrekøb ser fornuftig ud. Noget andet er, hvordan økonomien ser ud, når lejligheden engang skal sælges. Her afhænger meget i sagens natur af prisudviklingen på boligmarkedet. Man kan være heldig, at boligpriserne er steget, og det dermed i sidste ende viser sig at være en god investering, men omvendt er der også en risiko for faldende boligpriser og tab på forældrekøbet.
- Ofte er der med vores øjne et alt for stort fokus på, hvorvidt forældrekøb vil være en god investering eller ej. Ingen kender svaret på dette spørgsmål, og forældrekøb er under alle omstændigheder ikke uden økonomiske risici. Udgangspunktet for forældrekøb bør derfor som altid være nytteværdien for hele familien og i sagens natur en robust privatøkonomi.
- Endeligt er det vigtigt, at man som familie har afstemt forventningerne til hinanden i forbindelse med forældrekøbet. Dermed mindskes risikoen for fremtidige uoverensstemmelser.
Læs hele analysen