Gennem den seneste uges tid har 10-året for finanskrisen været i fokus – og især er der blevet zoomet ind på, hvad finanskrisen har betydet for de finansielle markeder, økonomien og boligmarkedet. I vedhæftede analyse ser vi også tilbage i tid, men fokus er mere på, hvor stærkt det aktuelle opsving på boligmarkedet er i en historisk kontekst.
Konklusionerne er som følger:
- Fremgangen på det brede boligmarked herhjemme runder i 2018 sit sjette år. De reale huspriser – altså huspriserne korrigeret for den underliggende prisudvikling – nåede bunden i 2012 og er siden da steget med 23 %. Ser vi alternativt på de nominelle huspriser har fremgangen været på 28 % gennem denne periode. Trods fremgangen er de reale huspriser fortsat ikke kommet op på tidligere topniveau fra 2007, og vi befinder os stadigvæk godt 10 % lavere end dengang.
- Selve prisfremgangen i det aktuelle opsving på boligmarkedet har ikke været imponerende, jf. figur 1 i analysen. Næsten samtlige prisopsving på boligmarkedet har undervejs kunne fremvise højere reale prisstigningstakter, og der er lang vej op til opturen i eksempelvis årene efter prisbunden i 1993. Her steg de reale huspriser med mere end 50 % over en 6-årig periode mod altså godt 20 % i det indeværende opsving.
- Vi kan også sammenligne det nuværende opsving med de mange løbende nøgletal for boligmarkedet. De siger noget om, hvor stærkt det går på boligmarkedet – og dermed også, hvor tæt vi er på en evt. overophedning. . Her ser vi tydeligt, at opsvinget tilbage i eksempelvis 2006 var ganske ekstremt, hvor næsten samtlige nøgletal indikerede fuld fart på boligmarkedet. Det nuværende opsving placerer sig på mange områder omkring eller en lille smule over de gennemsnitlige niveauer, mens indikatorerne for udlånsvæksten er i den lave ende af skalaen, jf. figur 2 i analysen.
- Det aktuelt afdæmpede prisopsving i et historisk perspektiv øger alt andet lige levedygtigheden af opsvinget på boligmarkedet over de kommende år. Der synes således ikke at være blevet opbygget større ubalancer på det brede parcelhusmarked – evt. som følge af de historisk lave renter. Det afspejler sig også i boligbyrden – altså omkostningen ved at købe og eje en bolig i forhold til de disponible indkomster – som stadig befinder sig på et meget lavt niveau i en historisk kontekst.
- Boligpriserne i københavnsområdet er steget noget mere gennem de senere år sammenlignet med landsgennemsnittet. Ser vi på parcelhusmarkedet i Københavns omegn er billedet dog stadig omtrent det samme, som på landsplan – det aktuelle opsving har holdt sig længere tid på sporet end flere andre opsving, men det fremstår stadig ikke specielt kraftigt sammenlignet med andre opsving gennem historien. Når det er sagt, er det nuværende opsving i Københavns omegn dog tættere på midten af feltet af historiske opsving, mens Danmark som helhed er mere i den tunge ende af feltet.
- Zoomer vi ind på parcelhusmarkedet i København og på Frederiksberg – som i sagens natur er et relativt smalt marked – men hvor prisstigningerne har været størst, så nærmer opsvinget sig den øvre del af feltet i en historisk kontekst.
Læs hele analysen