Højsæsonen for sommerhusmarkedet står for døren, og traditionen tro har vi taget pulsen på sommerhusmarkedet. Analysen er vedhæftet og konklusionerne er som følger:
Priserne på sommerhusmarkedet steg sidste år i det hastigste tempo siden finanskrisen i henhold til boligsidens markedsindeks, og prisvæksten var for første gang i mange år højere end på parcelhusmarkedet.
Det var dog især prisstigninger gennem 2017, som bidrog til den på papiret høje prisvækst i 2018. Prisvæksten løjede rent faktisk af gennem 2018, og i februar 2019 er priserne på sommerhuse ”kun” skudt i vejret med 1,2 % sammenlignet med året før. Trods den lavere prisstigningstakt holder handelsaktiviteten stadig stand på nogle relativt høje niveauer sammenlignet med de senere år.
Vitaminindsprøjtningen til sommerhusmarkedet i form af lempeligere låneregler, nemmere adgang til at bruge sommerhuset som helårsbolig og forhøjet bundfradrag ved udlejning af sommerhus har altså haft en positiv priseffekt på markedet i 2017 og 2018 – men der synes ikke at være grund til at forvente yderligere medvind til prisvæksten fra denne kant.
Ellers er der ingen tvivl om, at sommerhusmarkedet er blevet og bliver understøttet af gunstige økonomiske konjunkturer, en lav finansieringsbyrde ved køb af sommerhus - den laveste i cirka 20 år – samt fornuftige udlejningsmuligheder. Udlejningen af sommerhuse slog i 2018 rekord for femte år i træk – og med den gode sommer sidste år synes der at være lagt op til et nyt rekordår i 2019.
Samlet set venter vi derfor, at sommerhuspriserne vil stige med i omegnen af 1,5%-3,5% over det kommende års tid. Prognosen svarer til en prisfremgang på omtrent 20.000 til 40.000 kroner for et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvadratmeter.
Gennem de senere år har det især været det nordsjællandske sommerhusmarked, der har været i førertrøjen med de største prisstigninger og laveste salgstider. Opbremsningen på det københavnske boligmarked gennem 2018 vil dog naturligt betyde et lavere tempo fremadrettet. Der synes allerede nu at være indikationer på en lavere fremdrift på det nordsjællandske sommerhusmarked.
Det skyldes, at danskerne i høj grad køber sommerhuse, der kan nås inden for i omegnen af en times kørsel, og hovedparten af sommerhusene i eksempelvis Gribskov Kommune er ejet af danskere, der bor i et bælte ned gennem Nordsjælland mod København. Med stagnerende til måske endda svage prisfald på det københavnske boligmarked, vil der være færre friværdikroner, der bliver udnyttet til køb af sommerhuse i det nordsjællandske.
Læs hele analysen