Den grønne omstilling og den seneste tids stigende energipriser sætter nok engang fokus på mulighederne for energiforbedringer af den danske boligmasse. Set i det lys har vi i samarbejde med YouGov spurgt boligejerne om, hvad der motiverer dem i forhold til energiforbedringer samt, hvor meget boligkøberne ser på energimærket i forhold til andre prioriteringer forbundet med boligkøb.
Helt grundlæggende indikerer undersøgelsen, at selv om klimaet og den grønne omstilling er højt på den aktuelle samfundsagenda, så spiller det grønne element ikke en større rolle for henholdsvis appetitten på energirenoveringer af boligen og boligkøb. Det skal nok ses i sammenhæng med, at de grønne beslutninger på boligmarkedet kan virke som en noget større mundfuld, end beslutningen nede i supermarkedet, om man skal købe mindre kød eller mere økologi. Først og fremmest er der typisk tale om beslutninger, der involverer mange penge – og i forhold til energiforbedringer af boligen ved vi fra tidligere undersøgelser, at mange boligejere har svært ved at finde ud af, hvor de skal starte eller overskue processen. Endeligt kan det også godt være, at man kan identificere de oplagte energiforbedringer, men at tidshorisonten for, hvornår man har tjent sine penge hjem via løbende besparelser simpelthen anses for at være for lang.
Kombinationen af et betydeligt fokus på bundlinjebesparelser ved energiforbedringer og en årrække med faldende priser på energi, har faktisk også medført, at energirenoveringer fylder mindre for boligejerne end det tidligere har gjort – trods som nævnt de senere års meget fokus på klimaforandringer og den grønne omstilling. Det er i hvert fald det tydelige billede som fremkommer af en undersøgelse fra Bolius, hvor de gennem en årrække har spurgt boligejerne, hvad der optager dem i forhold til boligen. Her toppede interessen for energiforbedringer tilbage i 2012/2013, da energipriserne var noget højere end i de senere år, jf. nedenstående figur fra analysen.
Den seneste tids kraftige prisstigninger på energi her op til fyringssæsonen snart sætter ind for alvor er næppe en kærkommen nyhed for danskerne. Beregninger på Danske Banks modelfamilie indikerer, at de for tiden høje og stigende naturgaspriser kan udløse en ekstra varmeregning på i omegnen af 800 kroner om måneden. Hovedparten af boligejerne – i omegnen af 60 % - bruger dog fjernvarme, hvor man ikke bliver ramt i lige så høj grad af de stigende energipriser, men ikke desto mindre vil stigende priser på energi og el kunne give et løft i interessen for energi- og forbrugsbesparende tiltag i boligen sammenlignet med de seneste år.
Afrundingsvis har vi spurgt boligejerne i forhold til, om de mener politikerne skal blande sig i forhold til at stille krav til energimærke, øge energiafgifter eller tilskud – og her kan man se, at danskerne i høj grad foretrækker gulerod frem for pisk.
Læs hele analysen