Book møde
Beregn
Nyheder

Stigende renter udfordrer boligmarkedet

Den stigende inflation sætter nu sine tydelige spor på realkreditmarkedet, hvor torsdag bød på ganske store kursfald. 2,5 procent lån lurer nu i horisonten.

04 februar - 2022
Øjnene er for tiden stift rettet mod centralbanker verden over. Inflationen stiger og stiger, og der er ikke længere enighed om, at det alene skyldes energipriser og udfordringer med forsyningskæderne. Derfor kigger centralbankerne nu mod deres foretrukne våben mod inflation og overophedning: rentestigninger. 

Og risikoen for rentestigninger fra centralbankerne påvirker også kurserne på realkreditlån, der har taget et ordentlig dyk nedad. I går faldt et fastforrentet 2 procents lån med 1,15 kurspoint hvilket pludselig gjorde det 11.000 kr. dyrere at optage et lån på én million kr. 

”Ser vi på det 30-årige fastforrentede 2 %-lån, så står varianten med afdrag ved afslutningen af handelsdagen (3. februar, red) i en kurs på i omegnen af 98 – det var et lån vi vel at mærke først fik på lånehylden onsdag. Den afdragsfrie variant har en kurs på cirka 96,9. Vores renteprognose tilbage fra midten af januar er dermed også blevet kørt over af den seneste tids udvikling – der skulle vi først ramme disse kursniveauer om seks måneders tid – og det er langt fra usandsynligt, at vi her i løbet af de kommende måneder kan se et fastforrentet 2,5 %-lån tilbage på lånehylden,” siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark. 

Boligejere der er på udkig efter et fastforrentet lån med op til 30 års afdragsfrihed kan faktisk allerede nu skimte en rente på 2,5 procent, da kursen på et 2 procent FlexLife®-lån aktuelt er helt nede på cirka 95. Men også de variable renter kan komme under pres, og allerede i næste uge kan danske boligejere få en forsmag på de stigende renter. Her afvikler Realkredit Danmark årets første rentetilpasningsauktion - hvor der på sektorniveau er lån for omkring 80 milliarder kr., der skal have ny rente - og boligejerne skal nok forberede sig på en lidt højere rente, spår Cristian Hilligsøe Heinig:

”Meget tyder på, at F3- og F5-renten vil ende på de højeste niveauer siden 2018. Her og nu venter vi, at F3-renten vil ende i omegnen af 0,1-0,2 procent og F5-renten omkring 0,4-0,5 procent mens vi stadig venter en F1-rente i negativt terræn. Når det er sagt, er der dog stadig tale om relativt lave renter i en historisk kontekst, og på den baggrund er der altså ikke den store dramatik i vente,” siger han. 

Renteudviklingen

”Meget tyder på, at F3- og F5-renten vil ende på de højeste niveauer siden 2018. Her og nu venter vi, at F3-renten vil ende i omegnen af 0,1-0,2 procent og F5-renten omkring 0,4-0,5 procent mens vi stadig venter en F1-rente i negativt terræn," siger Christian Hilligsøe Heinig 

Udfordrer boligmarkedet
Men selv om næste uges renteauktion næppe vil byde på store rentestigninger, kan det dog være en forsmag på, hvad der er på vej, og det kan få stor betydning for prisudviklingen på boligmarkedet.

Realkredit Danmark venter nu en husprisvækst på i omegnen af 2-4 % procent år, hvor noget af den negative renteeffekt imødegås af en positiv udvikling på arbejdsmarkedet kombineret med god fremdrift i dansk økonomi. Men de områder, der har oplevet de største prisstigninger, er nu ekstra udsat, og det gælder i særdelshed det københavnske boligmarked, der har oplevet meget store prisstigninger.

”Der er efterhånden ingen tvivl om, at renteudviklingen udgør en betydelig risikofaktor for boligmarkedet, og selv om vi herfra ikke venter store rentestigninger på realkreditfronten i 2022, så er rentebilledet blevet noget mere mudret på det seneste som følge af det høje inflationspres i den globale økonomi. Boligmarkedet er under alle omstændigheder rentefølsomt – og særligt det københavnske marked for ejerlejligheder, men også parcelhusmarkedet i de såkaldte vækstområder vil være udsat, hvis renterne springer yderligere i vejret,” påpeger Christian Hilligsøe Heinig.

Tal bolig med os

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for råd om realkreditlån eller er usikker på rentesituationen. Vi sidder klar til at hjælpe dig. Ring på 70 15 15 16, bliv ringet op eller book møde.