Book møde
Beregn

De unge driver fremgangen på boligmarkedet

Antallet af unge boligkøbere stiger. Og det er ikke længere kun ejerlejligheder, de unge går efter. Nye tal fra Realkredit Danmark viser, at de unge nu også tager store markedsandele indenfor parcel- og rækkehuse – og det trods rentestigninger og et historisk dyrt boligmarked. 

16 oktober - 2023

For fem år siden stod de 18-29-årige for 8,8 procent af alle køb af parcel- og rækkehuse, mens det i år er 11,8 procent. Og blandt de 30-39-årige er fremgangen endnu større med en stigning fra 23 til 29 procent. Det viser en gennemgang af samtlige ejerskiftesager i Realkredit Danmark fra 2018 til 2023. 

”De unge boligkøbere har ikke bare holdt stand. De har faktisk formået at vinde relativt store markedsandele, når vi ser på markedet for ejerlejligheder og parcelhuse de seneste fem år. Det er overraskende efter først nogle år med kraftige stigninger i boligpriserne og siden markante rentestigninger, der har gjort det dyrere at købe og eje bolig. At flere unge får foden inden for på boligmarkedet, ændrer dog ikke ved, at det fortsat kan være svært for mange ”, siger Haris Coric seniorøkonom i Realkredit Danmark, der står bag analysen om de unge boligkøbere. 

Andel af boligkøbere af parcel- og rækkehuse på landsplan

Ifølge analysen har den demografiske udvikling på landsplan været stort set uændret i den femårige periode, så udviklingen skyldes altså ikke, at der er kommet flere unge boligkøbere. Desuden viser analysen, at de unges belåning i boligen i dag er stort den samme som i 2018. 

Regn på lån til boligkøb

De unge køber fortsat flere ejerlejligheder
Generelt er andelen af unge købere af ejerlejligheder stigende. Men hvor det for fem år siden var næsten 17 procent af ejerlejlighederne, der blev købt af unge mellem 18-29 år, er det nu tæt på hver fjerde ejerlejlighed. Samtidig viser analysen fra Realkredit Danmark, at de 30-39-årige i dag står for næsten 30 procent af alle køb ejerlejligheder mod 21,6 procent for fem år siden. 

”Den generelt høje andel af købere af ejerlejligheder under 40 år er ikke en overraskelse i sig selv, da mange yngre boligkøbere ofte gør sin entre på boligmarkedet via køb af ejerlejlighed – især i tiden under og efter studierne”, siger Haris Coric.  

Andel af boligkøbere af ejerlejligheder på landsplan

Analysens konklusion på landsplan gælder også i landets dyreste boligområder. For eksempel i København, hvor de unge ml. 18-29 år nu står for 18,4 procent af alle køb af parcelhuse og ejerlejligheder mod 13,2 procent i 2018. Fremgangen blandt de 30-39-årige er på 7,5 procentpoint. 

Derfor byttes ejerlejligheden ud med et parcelhus 
Ifølge Haris Coric er en mulig forklaring på den pæne fremgang i hele landet blandt de 30-39-årige boligkøbere den såkaldte bytteforholdseffekt. Han uddyber: 

”Denne aldersgruppe har allerede etableret sig på arbejdsmarkedet og i hjemmet, og når der så for eksempel sker en familieforøgelse, er det tid til at finde en ny bolig. Måske er pladsen for trang, eller det nuværende hjem i byen er ikke så børnevenligt. Der er derfor behov for flere kvadratmeter, både inde og ude, og måske går man med overvejelser om at flytte lidt længere ud af byen, hvor drømmen kan realiseres ved at bytte ejerlejligheden ud med drømmehuset.” 

Haris Coric peger samtidig på, at de sidste års fald i boligpriserne kan have givet de 30-39-årige boligkøbere blod på tanden trods de høje renteniveauer. 

Find boliger, der matcher din økonomi med Danske Banks boligværktøj 

Læs hele analysen her 

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få klare anbefalinger. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend.

Se, hvad du får hos os

Skal vi se på dine muligheder sammen?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde    Bliv ringet op