Book møde
Beregn

Boligejernes syn på energiforbedringer og energimærker

Hver femte boligejer planlægger energiforbedringer det kommende år. Og det er især udsigten til at spare penge, der motiverer de danske boligejere. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Realkredit Danmark. 

29 juni - 2023

Selvom de voldsomme prisstigninger på især naturgas og el, som vi så i 2022, ikke fylder i samme grad i boligejernes bevidsthed, har det alligevel sat sine spor. Hver femte boligejer har fortsat planer om at energioptimere deres bolig det kommende år, hvilket i så fald vil svare til omkring 250.000 ejere af parcel-og rækkehuse. Det er dog ikke nær så mange, som vi har set i tidligere tilsvarende undersøgelser. Ifølge Christian Heinig Hilligsøe, cheføkonom i Realkredit Danmark, kan der være flere forklaringer på den faldende interesse.

”Energikrisen og de voldsomme prisstigninger var hård kost for danskernes tegnebøger. Overraskende nok har det ikke øget interessen for at lave energiforbedringer blandt de danske boligejere. Men måske er det også et resultat af, at energipriserne er faldet tilbage gennem 2023, og at danskerne har set stigende energipriser som et mere midlertidigt fænomen. En anden forklaring kan være, at boligejerne har færre midler til energirenoveringer på grund af stigende renter og en periode med høj inflation”.  

Færre boligejere end sidste år planlægger energiforbedringer

Den privatøkonomiske gevinst trækker mest 
Ifølge analysen drives appetitten på energiforbedringer især af udsigten til en privatøkonomisk besparelse. Godt 60 procent svarer i undersøgelsen, at udsigten til en økonomisk besparelse spiller en vigtig rolle. På andenpladsen kommer forbedring af indeklima med 30 procent, mens muligheden for at øge boligens salgsværdi er på tredjepladsen over grunde til at gå i gang med energiforbedringer. Her finder vi også argumentet om øget tryghed i forhold til eventuelle fremtidige stigninger i energipriserne, som hver fjerde boligejer giver som den primære grund til at gå i gang. 

Økonomien er det primære argument for at gå i gang

Udskiftning af vinduer og døre står højest på ønskesedlen
I undersøgelsen, som YouGov har foretaget for Realkredit Danmark, er der også spurgt ind til, hvad boligejerne gerne vil energiforbedre. Og her svarer næsten halvdelen af boligejerne, som planlægger en energiforbedring det kommende år, at de vil udskifte vinduer og døre. Også fire ud af ti har planer om at isolere enten taget, loftet, vægge eller gulve. Mens omkring hver femte planlægger at udskifte varmeanlægget i form af en varmepumpe, jordvarme, fjernvarme eller solceller.

Læs analysen her