Book møde
Beregn

Fortsat udsigt til, at sommerhuspriserne stiger i 2024

I 2023 var der en lille stigning i sommerhuspriserne, som efter al sandsynlighed kommer til at fortsætte gennem 2024. Udbuddet af de eftertragtede sommerhuse er nemlig stadig lavt, og der er fortsat gode muligheder for udlejning. Læs med her, hvor vores cheføkonom fortæller om forventningerne til udviklingen på sommerhusmarkedet.

21 marts - 2024

Sæson for sommerhusdrømme
Selvom vi i dag har rig mulighed for at rejse til udlandet, vækker det stadig noget særligt i os at tilbringe ferien i sommerhus under danske himmelstrøg. Mod forventning har danskerne i stor stil holdt på deres sommerhuse efter corona. Det lave udbud er formentlig en af grundene til, at priserne fortsat er svagt stigende, mener Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark. Han uddyber:

”Vi forventer, at sommerhusmarkedet vil følge nogenlunde samme tendenser som det brede parcelhusmarked i 2024. Det betyder, at vi venter stabile til svagt stigende sommerhuspriser på mellem 0-3 %. Markedet bliver understøttet af solid fremgang i købekraften, stabile til svagt faldende renter og en forhåbentlig blød landing af dansk økonomi”. 

Handelsaktiviteten har tabt pusten
På det seneste har handelsaktiviteten tabt lidt af pusten, hvilket er i tråd med resten af boligmarkedet. I 2023 blev der solgt godt 8.200 sommerhuse herhjemme, hvilket var en smule mere end i 2022. Det er dog blot omkring det halve af, hvad vi så i 2020, hvor salget af sommerhuse satte historisk rekord under nedlukningen. 

I 2024 vurderer Christian Hilligsøe Heinig udviklingen på arbejdsmarkedet som den største joker for sommerhussalget. 

”Sommerhuse har karakter af luksusgode, og strammer økonomien til blandt danskerne, vil det med stor sandsynlighed ramme sommerhusmarkedet noget hårdere end parcelhuse og ejerlejligheder - som jo i sagens natur normalt ikke skæres væk i første omgang”, vurderer Christian Hilligsøe Heinig.

Gode udlejningsmuligheder
Som ejer af et sommerhus er der gode muligheder for at få dækket nogle af udgifterne ved at leje huset ud. 2023 bød på endnu en udlejningsrekord. Her blev der udlejet sommerhuse i godt 785.000 uger, hvoraf tyskerne stod for cirka 70 % af ugerne. 

Udlejningen er også kommet godt fra start i 2024 med et niveau, der er højere end på samme tid sidste år, og dermed vil det ikke være den store overraskelse, hvis 2024 byder på en ny udlejningsrekord. En ting er en robust efterspørgsel efter at leje bolig - men der synes også at være mange sommerhusejere, som ser udlejning som en god måde at få dækket nogle af sine omkostninger ind ved at eje et sommerhus. 

Læs mere om fordele og ulemper ved udlejning

Lokale forskelle  
Som altid er der store forskelle på priserne og udviklingen på det danske sommerhusmarked på tværs af landet. Christian Hilligsøe Heinig forventer, at særligt sommerhuspriserne i det nordsjællandske vil udvikle sig mere trægt end det gennemsnitlige sommerhusmarked i 2024. 

”Sommerhusmarkedet i Nordsjælland er i høj grad påvirket af det københavnske boligmarked, som er lidt under pres i kølvandet på boligskattereformen. Reformen medførte stigende priser og fremrykket aktivitet i 2023, da mange jagtede den permanente skatterabat. Det giver lidt dødvande her i 2024 og et pres på priserne, særligt i første halvår”. Christian Hilligsøe Heinig fortsætter: 

”Vi ser, at især sommerhusmarkedet i Nordsjælland er påvirket af det københavnske boligmarked, hvor friværdierne omsættes til sommerhuse i fornuftig kørselsafstand”. 

Som nævnt er det vigtigt at huske på, at sommerhuskøb ikke blot er en investering i kroner og øre, men i nytteværdi. Vi står altid klar til at hjælpe med at afklare dine muligheder og bidrage med klare anbefalinger. 

Regn på lån til sommerhus

Med vores låneberegner kan du lave din beregning nu og se vejledende pris med det samme. Du kan også sammenligne forskellige lån.

Beregn lån

Tal med os om lån til sommerhus

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål du ikke fik svar på her. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16. 

Book møde           Bliv ringet op