Book møde
Beregn

Nyt om bolig

Christian Hilligsøe Heinig er cheføkonom i Realkredit Danmark og skriver om realkreditlån, renteudvikling og boligmarkedet.

Lyse toner på boligmarkedet

Der er lige nu optimisme at spore i udviklingen på boligmarkedet for dig, der er boligejer. De positive takter understøttes af høj beskæftigelse, lønstigninger, økonomisk vækst, stabil inflation og en nylig rentenedsættelse fra Den Europæiske Centralbank. Her giver Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig sit syn på de lyse prognoser – og de jokere, der potentielt kan udfordre dem.

18 juni - 2024

Der er noget i luften: En optimisme i udviklingen på boligmarkedet – både når vi tager de kortsigtede og mere langsigtede briller på. Det fortæller Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig. Og han er ikke alene om optimismen. 

På det seneste har både regeringen, vismændene og Danske Bank offentliggjort prognoser for dansk økonomi. De tegner først og fremmest et billede af en positiv udvikling med fornuftig økonomisk vækst og en inflation, der stabiliserer sig omkring 2 % over de kommende år. 

Overordnet set skruer prognoserne også op for optimismen på boligmarkedets vegne. Her ventes generelt prisstigninger på i omegnen af 3-4 % i 2024 og omtrent 3 % i 2025. 

Ud over de generelle forventninger til selve prisudviklingen, så vurderede vismændene også i deres prognose, at parcelhuspriserne på landsplan ikke er til den dyre side i en historisk kontekst. Ifølge Christian Hilligsøe Heinig er det også en konklusion, vi deler:

”Ser vi på boligbyrden – altså hvad det koster at købe og eje en bolig i forhold til de disponible indkomster – ser det brede boligmarked fornuftigt ud rent prismæssigt i et historisk perspektiv”. Han uddyber:

”På landsplan er boligbyrden omkring det historiske gennemsnit for de seneste cirka 40 år – og boligmarkedet er derfor hverken dyrt eller billigt i en historisk kontekst. Dog ser lokale dele af boligmarkedet stadig dyrt ud, og det københavnske marked for ejerlejligheder er tæt på en historisk top, hvad angår boligbyrden”.

Ejerlejligheder er blandt jokerne på boligmarkedet 
Økonomiske prognoser rummer naturligvis altid flere forbehold. Ud over den store geopolitiske usikkerhed, så er det især inflationen og renteudviklingen – samt gennemslaget af de senere års kraftige rentestigninger, der er nogle af de afgørende jokere for udviklingen på boligmarkedet. 

”Zoomer vi ind på det hjemlige boligmarked er der stadig spørgsmålstegn ved, hvordan især ejerlejlighedsmarkedet i København lander oven på boligskattereformen. I relation til sidstnævnte har ejerlejlighedsmarkedet klaret sig noget bedre end ventet med blot et marginalt prisfald efter årsskiftet”, siger Christian Hilligsøe Heinig. 

Han mener dog, at det stadig er for tidligt at afblæse risikoen for, at priserne kan sætte sig mere over de kommende måneder, og det vil også kunne smitte af på det mere generelle boligmarked. 

”Overordnet set er der lagt op til medvind til boligmarkedet fra flere fronter. Med boligskattereformen betaler 8 ud af 10 boligejere mindre i boligskat, renterne synes at have toppet - og selv om der ikke er udsigt til de store rentefald på de fastforrentede 30-årige realkreditlån, så er der lagt op til, at de variable renter kan falde en smule over det kommende år i takt med, at Den Europæiske Centralbank formentlig sætter renterne yderligere ned”, afslutter Christian Hilligsøe Heinig. 

Hvor meget rentenedsættelsen konkret påvirker lånerenterne og din økonomi, er måske noget, du er nysgerrig efter at vide mere om. Her kan vores rådgivere hjælpe med at afklare dine muligheder og hjælpe dig godt på vej i forhold til dine fremtidsplaner. 

Læs hele analysen her

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få klare anbefalinger. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend.

Skal vi sammen se på dine lånemuligheder?

Book et møde med en af vores rådgivere - eller ring til os på 70 15 15 16. Vi sidder klar, når du har tid - også aften og weekend.

 Book møde     Bliv ringet op