Book møde
Beregn
Værd at vide

Hvad er rentetilpasning?

Hvad er et rentetilpasningslån, og hvornår skal det tilpasses. Få svar på alt om rentetilpasning og variabel rente her.

Værd at vide om rentetilpasning

Lån med variabel rente bliver rentetilpasset med aftalte mellemrum. Perioden varierer afhængig af, hvilket realkreditlån du har. Har du fx et F3-lån, er der rentetilpasning hvert tredje år. 

Når renten tilpasses, betyder det helt konkret, at obligationerne, der ligger bag lånet, udløber, og derfor skal erstattes af nye. Renten på de nye obligationer er ikke nødvendigvis den samme som på de nuværende. Derfor vil renten typisk stige eller falde ifm. en rentetilpasning.

Når dit lån skal have ny rente, har du mulighed for at ændre på eller omlægge lånet. Ønsker du at gøre det, skal du kontakte din rådgiver i god tid.

Du behøver ikke foretage dig noget, hvis du vil fortsætte med dit lån, som det er. Renten bliver automatisk tilpasset, og du får efterfølgende besked om, hvad den nye rente bliver.

Læs også: Fast eller variabel rente?

Hvad er et rentetilpasningslån?
Et rentetilpasningslån er et realkreditlån med variabel rente. Et realkreditlån med variabel rente skal tilpasses med aftalte mellemrum. Renten fastsættes for mellem 1-10 år ad gangen og stiger eller falder i takt med den generelle renteudvikling. 

Stiger renten på rentetilpasningslånet, bliver lånet dyrere. Derfor skal du have luft i økonomien.

Du har altid mulighed for at indfri lånet til den aktuelle markedskurs. Der er risiko for højere indfrielsesomkostninger, jo længere tid der er til næste rentetilpasning. Du kan indfri lånet til kurs 100 i forbindelse med en rentetilpasning. 

Hvad har jeg af muligheder ved en rentetilpasning?
Du har flere muligheder, når dit lån skal rentetilpasses. Hvis du er tilfreds med dit nuværende rentetilpasningslån, skal du ikke gøre noget. Så får du automatisk en ny rente. 

Dine muligheder i forbindelse med rentetilpasning:

Forkorte eller forlænge fastrenteperioden
Omlægge hele lånet til en anden lånetype
Ændre fra fast løbetid og variabel ydelse til fast ydelse og variabel løbetid eller omvendt (– afhængig af låntype)
Ændre på afdrag - altså til- og fravælge afdragsfrihed

Hvis du går med tanker om at omlægge dit lån med variabel rente til et fastforrentet lån, er det en god ide at gøre det i forbindelse med en rentetilpasning.

Har du dyrere gæld, kan det måske være en fordel med afdragsfrihed på dit realkreditlån i en periode. Så kan du betale ekstra af på det dyrere lån. Du kan også få større tryghed med en længere rentebinding, men bind ikke renten i længere tid, end du planlægger at blive boende i boligen.

Hvad betyder renten for din økonomi? Tal med din bank i god tid, så I sammen kan finde ud af, hvad der bedst kan betale sig for dig – også i det lange løb. 

Hvordan foregår en rentetilpasning?
Rentetilpasningen foregår på fastsatte tidspunkter. Du har en frist på to måneder inden rentetilpasningen, hvis du vil ændre på lånet. 

Sådan foregår det typisk, når det er tid til at rentetilpasse:
Cirka tre måneder før obligationerne bag dit nuværende realkreditlån med variabel rente udløber, får du en besked i din e-Boks
Vil du ændre lånet, skal du meddele dette senest to måneder før
De nye obligationerne sælges på auktion, og du får herefter besked om, hvad din nye rente og ydelse bliver
Den nye rente træder i kraft
Første ydelse med ny rente betales cirka tre måneder efter ikrafttrædelsen

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få klare anbefalinger. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend.

Se, hvad du får hos os

Fik du svar på dine spørgsmål?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, du ikke fik svar på. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde        Bliv ringet op