Book møde
Beregn
Værd at vide

Hvordan tager jeg lån i min friværdi? 

Lån i friværdi er ofte den billigste måde at låne på. Du kan enten tage et nyt lån i boligen – et såkaldt tillægslån – eller du kan låne ekstra i boligen, når du alligevel skal omlægge det lån, du har

Se, hvad det koster at låne

Prøv vores beregner og se med det samme, hvad et ekstra lån i din bolig koster. Er du kunde hos os, kan du også nemt regne på omlægning.

Værd at vide om lån i friværdi

Hvad er friværdi?

Friværdi er forskellen mellem gælden i din bolig og boligens værdi. Du kan sige, at friværdi er penge, du allerede har. De er bare bundet i mursten, ligesom de også kan være bundet i fx aktier. Din friværdi vokser, når boligen stiger i værdi, og når du afdrager på dine realkreditlån. 

Det er nemt at beregne, hvor meget friværdi, du rundt regnet har i din bolig. Hvis du fx bor i et hus, som er vurderet til 2 mio. kroner, og du kun skylder 1 mio. kroner, vil du have en friværdi på 1 mio. kroner.

Det er realkreditinstituttet, der vurderer værdien af boligen, når du ønsker at låne i friværdien.

Hvor meget friværdi skal jeg have for at låne?

Du skal have en vis friværdi, før du kan låne i den. Du kan som udgangspunkt låne op til 80 procent af din ejerboligs værdi som realkreditlån. I fritidshuse må realkreditlån som udgangspunkt kun udgøre 75 procent af boligens værdi.

Skal du bygge til eller renovere, kan du tit låne med udgangspunkt i, hvad boligen efterfølgende vil være værd.

En høj friværdi er dog ikke automatisk lig med, at du kan låne i den. Det afhænger af din samlede økonomi. Det har betydning, om du har anden gæld, hvad dine indtægter og udgifter er, samt om du ønsker fast eller variabel rente. Det har også betydning, om du ønsker afdragsfrihed.

Læs også: Hvad er afdragsfrihed

Læs også: Fast eller variabel rente?

Hvornår kan det betale sig at låne i friværdien?

Det er ikke gratis at låne i friværdien med fx et realkreditlån. Men et lån i friværdien er ofte den billigste løsning sammenlignet med andre lån, når du skal låne større beløb. Det er omkring 100.000 kroner, grænsen går. Skal du låne mindre, kan andre lån typisk bedre betale sig. 

Vil du fx gerne købe en ny bil, så vil et ekstra lån i din bolig – evt. sammen med en omlægning af dit nuværende realkreditlån – ofte bedre kunne betale sig end et billån. Det skyldes, at renten på realkreditlånet i mange tilfælde er lavere end på et billån. Du kan få en rådgiver til at regne på, hvad der bedst kan betale sig i din situation.

Skal vi regne på dine muligheder sammen?

BOOK MØDE

Tillægslån – eller omlægning med penge udbetalt?

Om et tillægslån eller en omlægning, hvor du får penge i hånden, er bedst – det kommer an på situationen. En rådgiver kan ud fra dine planer og din økonomi regne på, hvad der kan betale sig i lige netop din situation. 

Her kan du se vores overordnede anbefalinger: 

  • Har du planer om at omlægge dit nuværende realkreditlån, så overvej, om du samtidig vil at låne flere penge i din bolig. Det er nemlig billigere at gøre det hele på én gang end først at betale for en omlægning og senere for et tillægslån. Typisk bliver det samlede bidrag, du betaler til realkreditinstituttet, også mindre.  
  • Det er en god ide at få regnet på en omlægning, selv om du bare ønsker et tillægslån og ikke har de store planer om at ændre på dit nuværende lån. For måske kan du samlet set opnå en lavere bidragssats for dine lån – og dermed spare penge. 
  • Kan du ikke opnå en besparelse, er det bedre at beholde dit nuværende realkreditlån og optage et tillægslån ved siden af. 

Beregn, hvad det koster at låne

BEREGN TILLÆGSLÅN     LOG IND OG REGN PÅ OMLÆGNING

Beregn, hvad tillægslån eller omlægning koster

Vil du vide, hvad det koster at låne i din friværdi, så prøv vores beregnere og se en vejledende pris med det samme. 

Hvad kan jeg bruge et lån i friværdien til? 

Du kan bruge et lån i friværdien til lige det, du vil. Du kan fx bygge om, betale af på anden gæld, købe ny bil, rejse eller give dit barn et år på efterskole. Det er op til dig. 

De mest populære grunde til lån i friværdi:
  • Afvikling af anden og dyrere gæld
  • Ombygning eller renovering
  • Lån til forbrug – fx bil eller rejser

Har du tilstrækkeligt med friværdi, kan du også bruge den til at forsøde dit otium. Når du låner i boligens friværdi, bruger du nogle af de opsparede midler i boligen, uden at du behøver sælge den. En rådgiver kan hjælpe dig med at se på, om du har økonomien til at spare ned i din bolig.    

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få klare anbefalinger. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend. 

Se, hvad du får hos os

Fik du svar på dine spørgsmål?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, du ikke fik svar på her. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde       Bliv ringet op