Book møde
Beregn
Nyheder

10 spørgsmål og svar om boligøkonomi i en usikker tid

Hvad betyder det for din økonomi, at renten er steget markant? Her svarer vores cheføkonom på 10 aktuelle spørgsmål om boligøkonomi. 

Opdateret d. 11. oktober 2023

04 november - 2022

En usædvanlig situation på boligmarkedet

”Når man hører om stigende renter eller risiko for faldende boligpriser, kan man godt blive i tvivl om, hvordan man selv er stillet. Det er forståeligt, og fylder det meget, kan det være en god ide at tale sin boligøkonomi igennem med en rådgiver” - Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom

10 spørgsmål til cheføkonomen

Hvad gør rentestigninger ved min økonomi?

Når renten stiger, bliver det dyrere at låne penge – og dermed også at købe bolig. Og når færre køber bolig, stiger priserne ikke i samme tempo som tidligere. Måske falder de ligefrem, hvis markedet går meget ned i gear.

Hvis du ejer en bolig, kan rentestigninger påvirke din økonomi på flere forskellige måder: 

  • Falder din bolig i værdi, bliver din friværdi mindre.
  • Har du lån med variabel rente, bliver det en tungere post i budgettet, når renterne stiger. 
  • Har du lån med fast rente, falder værdien af din gæld, og måske kan det give mening at omlægge dit lån med restgældsreduktion for øje. 
  • Planlægger du at optage et tillægslån i din boligs friværdi, vil det blive dyrere.

 

Der er dog langt fra renten alene, der spiller en rolle for boligmarkedet og prisudviklingen. Fx spiller beskæftigelsen, indkomsterne og den generelle markedspsykologi også ind. 

Hvad sker der med mit fastforrenterede lån?

Har du et lån med fast rente, forbliver den uændret. Men kursværdien af dit lån vil falde, når renten stiger, og dermed kan du købe din gæld billigere tilbage, hvis du omlægger dit fastforrentede lån. Hvis du omlægger til et nyt fastforrentet lån med højere rente, kaldes det en opkonvertering – og hvis du omlægger fra fast rente til variabel rente, er det en såkaldt skrå konvertering. Det er ikke uden risiko, og vi anbefaler altid at tale med en rådgiver

Hvad sker der med mit variabelt forrentede lån?

Har du har variabel rente på dit realkreditlån, vil højere renter medføre en højere månedlig ydelse. Det vil dog først ske, når dit lån skal have fastsat en ny rente.  

Hvornår de stigende renter vil påvirke din økonomi, kommer altså an på, hvor længe du har bundet renten, og hvornår dit lån sidst fik ny rente. Der kan altså godt være nogle år til, hvis du fx har et F5-lån.

Læs mere her: FlexLån®, FlexKort® og FlexLife® - skal du gøre noget, når renterne stiger?

Afdragsfrihed eller ej: Hvad betyder stigende renter?

Har du eksempelvis et variabelt forrentet lån på 1 mio. kroner, så bliver ydelsesstigningen større på lånet, hvis det er afdragsfrit, end hvis du betaler afdrag på lånet.

På et afdragsfrit lån slår renteændringer nemlig fuldt igennem på din månedlige ydelse, mens selve afdraget også vil blive påvirket, hvis du har et lån med afdrag. På sidstnævnte lån bliver dit afdrag på gælden mindre, når renten stiger – og det bevirker, at din samlede ydelse stiger mindre end på den afdragsfrie variant.

Betyder renten noget for mine skatteforhold?

Hvis du netop har fået ny rente på dit variabelt forrentede lån, er det en god ide at opdatere din forskudsopgørelse med det rigtige rentebeløb. En højere rente giver dig nemlig et højere rentefradrag og dermed flere penge på kontoen, når du får udbetalt din løn. Hvis du omvendt på et senere tidspunkt får en lavere rente, sikrer du dig mod et potentielt skattesmæk, når du senere modtager din årsopgørelse.

Hvad gør renterne ved lån til boligkøb?

Når realkreditrenterne stiger, bliver det dyrere at finansiere et boligkøb, og dermed kan en rentestigning påvirke, hvilke boliger du har råd til at købe. For nogle boligkøbere betyder det, at de må overveje at se efter en billigere bolig – det kan fx være en bolig med færre kvadratmeter eller en anden beliggenhed. 

Er det et dårligt tidspunkt at købe bolig nu?

Vi anbefaler aldrig, at du tager udgangspunkt i spekulationer om den fremtidige boligprisudvikling, når du overvejer at købe bolig. Fokusér i stedet på at finde den helt rigtige bolig til dig og din familie – og gerne en, I kan bo i mange år frem: 

  • En lang tidshorisont i ejerboligen mindsker risikoen for, at kortsigtede prisudsving på boligmarkedet gør indhug i jeres formue.
  • Er jeres tidshorisont under 5 år, bør I som tommelfingerregel hellere leje end købe bolig, fordi det grundlæggende er dyrt at købe og sælge bolig. 
  • Sørg for, at I også har luft i budgettet, når boligen er købt, så I har noget at stå imod med, hvis der opstår uventede udgifter eller fald i jeres indtægter

 

Søg boliger, der matcher dit budget: Prøv Danske Banks boligværktøj

Er det et dårligt tidspunkt at sælge sin bolig?

Præcis som med boligkøb bør du undgå at spekulere i, hvordan priserne kommer til at udvikle sig på boligmarkedet i fremtiden. Det er typisk mere held end forstand, hvis det lykkes at koordinere køb og salg af bolig med markedets op- og nedture. Vores anbefaling er altid, at du lader dine planer og dit boligbehov bestemme, hvornår du sætter din bolig til salg.

Er energiforbedringer af min bolig en god ide?

Energipriserne har været faldende gennem 2023 og er kommet godt ned fra de skyhøje niveauer, vi så i efteråret 2022. I fremtiden kan de dog stige mærkbart igen, og for nogle boligejere kan det give mening at energiforbedre boligen for at sikre privatøkonomien bedre mod den risiko.

Energiforbedringer af boligen kan give rigtig god mening, hvis du har en bolig med oplagte forbedringsmuligheder. Det kan i nogle tilfælde lette udgiftspresset fra de høje energipriser. Men meget afhænger af, hvor hurtigt omkostningerne til at energiforbedre kan tjene sig selv hjem igen via de penge, du løbende sparer på energien. I det hele taget anbefaler vi at tale med en energiekspert om mulighederne i din bolig, så du fokuserer på de mest effektive forbedringsmuligheder.

Læs også: Lån til energiforbedringer 

Hvad vil der ske med priserne på boligmarkedet?

Boligmarkedet har klaret sig overraskende godt gennem 2023. Der er kommet gang i boligsalget, og boligpriserne har haft en mindre pil opad siden foråret. Dog kommer vi ikke udenom, at der stadig er en betydelig usikkerhed om boligpriserne, når vi ser ud over det kommende år eller to. 

For det første har vi ikke set det fulde gennemslag af de stigende renter, og det kan give fornyet modvind til boligmarkedet – især hvis renterne bliver på de aktuelle niveauer eller endda stiger yderligere. Eller hvis økonomien bremser markant op, og vi ikke får den bløde landing, som i øjeblikket er tegnet ind i de fleste prognoser for både den globale økonomi og dansk økonomi.

Overordnet set er vores hovedforventning dog en relativ flad prisudvikling på boligmarkedet over det kommende års tid. 

Læs også: Nemmere adgang til boligkøb i de fleste kommuner

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få en klar anbefaling. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend. 

Se, hvad du får hos os

Fik du svar på dine spørgsmål?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, du ikke fik svar på her. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde     Bliv ringet op