Book møde
Beregn
Nyheder

Boliglån med variabel rente: Skal du gøre noget, når renterne stiger?

Stigende renter bekymrer en del boligejere med variabel rente på realkreditlånet, og flere er i tvivl om, de skal ændre på deres lån eller ej. Se, hvad Realkredit Danmarks cheføkonom råder til. 

14 juni - 2022

Artiklen er opdateret d. 29. februar 2024

Boligejerne har i mange år haft glæde af faldende renter. Renterne er steget, og det er svært at spå om, hvor højt op de kommer. Derfor overvejer en del boligejere med FlexLån® KFlexLån® T, FlexKort® eller FlexLife® med variabel rente nu, om de bør ændre på deres lån. 

”Vi får en del kald på telefonerne, for det skærper selvfølgelig opmærksomheden på ens boligøkonomi, når renterne ændrer sig markant. ” siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Han vurderer, at de fleste boligejere med variabel rente på realkreditlånet har økonomien til at klare stigningerne. For netop på grund af risikoen kræver valget af variabel rente, at du har plads i budgettet til at håndtere stigende renter.

Selv om renten har ligget lavt, har boligejerne de seneste år skullet have råd til en rente på 4 % for at få adgang til lån med variabel rente. 

Mærk efter inden næste rentetilpasning
”Det er selvsagt forskelligt, hvor stor elastik der er i økonomien, og hvordan man har det i maven med den uklarhed, der er i markedet nu. Men generelt kan mange boligejere trods alt glæde sig over, at de har haft gavn af lave renter i en årrække, og mange sidder stadig med en meget lav rente over de kommende år,” siger Christian Hilligsøe Heinig.

Hvis de stigende renter bekymrer dig, bør du overveje at ændre på dit lån, f.eks. ved at omlægge til et lån med længere rentebinding eller fast rente. Hvis du har FlexLån® mærker du dog først rentestigningerne efter en rentetilpasning, og du kan derfor overveje at nyde gavn af fortsat lave renter indtil da. Herefter kan omlægges til et lån med større rentesikkerhed.

”Du skal mærke efter, om du stadig har det godt med variabel rente, og så selvfølgelig vurdere om dit budget har god plads til, at renten kan stige yderligere. Hvis det ikke er tilfældet, så snak med en rådgiver om dine muligheder.” 

Se mere om rentetilpasning og refinansiering
Se aktuelle kurser og renter
Se renteprognose for det kommende år

Se cheføkonomens svar på de mest stillede spørgsmål

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få en klar anbefaling. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend. 

Se, hvad du får hos os

Regn på omlægning af dit lån 

Har du lån hos os, kan du hurtigt regne på, om det kan betale sig at omlægge dit realkreditlån. Når du logger ind, har vi dine tal klar.

Log ind og regn på dit lån

Fik du svar på dine spørgsmål?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, du ikke fik svar på her. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.