Book møde
Beregn

Faldende kurser på fastforrentede lån kan løfte andelskronen

I en ny analyse ser Realkredit Danmark nærmere på, hvordan de nuværende lave obligationskurser påvirker andelskronen i foreninger med fastforrentede lån – og hvordan andelsboligforeningen kan dæmpe udsvingene i andelskronen ved at sætte penge til side til kursstigninger.  

27 november - 2023

Mange andelsboligforeninger har de seneste år optaget et fastforrentet realkreditlån til en lav rente. De stigende renter gør det nu muligt at indfri lånet til en meget favorabel kurs, og når værdien af gælden falder, så stiger andelskronen – også selvom foreningen ikke indfrier lånet. Især for andelsboligforeningens medlemmer, som står overfor et salg, er det en fordel, men for potentielle købere betyder det, at de skal holde ekstra øje med foreningens gæld. 

”Mange andelsboligkøbere har ofte fokus på selve boligydelsen og finansieringen af deres andelsbevis, men faktisk er det mindst lige så vigtigt at holde øje med andelsboligforeningens gæld, hvis du overvejer at købe andelsbolig”, siger Nicolas Norby, chefanalytiker i Realkredit Danmark. Han fortsætter: 

”Det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvilken gæld foreningen har. Det gælder ikke kun, hvis foreningen har avancerede lån f.eks. i fremmed valuta eller med SWAP aftaler, men også når foreningen har mere sikre lån som obligations- eller kontantlån”. 

Muligt at fjerne risikoen for, at andelskronen stiger 
Nicolas Norby peger på, at andelsforeninger har flere måder at fjerne risikoen for, at andelskronen stiger. For eksempel kan foreningen vælge at hensætte reserver på balancen til at imødegå fremtidige kursstigninger. En anden mulighed er, at andelsforeningen laver en opkonvertering – og altså indfrier realkreditlånet og optager et nyt lån med højere rentesats, men med en lavere restgæld. 

Foreningens gæld er dog blot en af mange faktorer, som påvirker andelskronen. En anden vigtig faktor er for eksempel værdien af foreningens ejendom, der værdisættes som en boligudlejningsejendom. 

”Når du står overfor et andelsboligkøb, er det vigtigt, at du sætter dig ind i foreningens drift og økonomi. Det er også en god ide at søge rådgivning hos din bank eller en anden rådgiver, så du kender de økonomiske konsekvenser og risici, inden du beslutter dig”, siger Nicolas Norby. 

Læs hele analysen her

Se flere råd i Danske Banks guide til køb af andelsbolig