Book møde
Beregn

Med faldende boligpriser kan flere førstegangskøbere slå til i byerne

Trods høje renter vil et dyk i boligpriserne give flere førstegangskøbere mulighed at købe bolig i landets største byer, indikerer en ny analyse.

26 januar - 2023

Billigere boliger er selvsagt godt for førstegangskøbere, der gerne vil ind på boligmarkedet. Men når priserne falder, og renterne samtidig stiger – bliver det så samlet set nemmere eller sværere at gå fra leje til eje?   

Det kan man blive klogere på i en ny analyse, som Kraka Advisory har lavet for Danske Bank. Den tager udgangspunkt i et scenarie i landets tre største byer, hvor priserne falder med 20 procent, og renten stiger til 6 procent.  

Ifølge analysen er der godt nyt for cirka 250.000 aspirerende boligkøbere. Holder scenariet stik, har de udsigt til at kunne købe en større ejerbolig, end de kunne i 2021. 

 

Kriser kan også åbne døre
Særligt i og omkring København vil et markant prisfald være godt nyt for debuterende købere, som har haft svært ved at komme ind på boligmarkedet de seneste år. Det vurderer cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig: 

”Mens større prisfald er dårligt nyt for boligejerne, så kan det for nye købere betyde, at økonomien pludselig rækker til at få foden indenfor på markedet.”  

At boligpriserne er på vej ned i de store byer, kan vi ifølge cheføkonomen godt regne med. Han understreger dog, at fremtiden må vise, hvor stort faldet bliver – ligesom vi har til gode at se, om renterne har toppet eller ej.  

”Og så må vi se, hvordan køberne griber mulighederne. Nogle vil nok være lidt afventende på grund af usikkerheden i markedet, mens andre vil byde ind og prøve at forhandle priserne endnu længere ned,” siger han.       

Tip: Find boliger, der matcher din økonomi, med Danske Banks boligværktøj

Få altid personlig rådgivning
Det er en gruppe med relativt høj indkomst, der ifølge Krakas analyse får bedre muligheder for at købe bolig i København, Aarhus eller Aalborg. Det gælder nemlig singler med en indkomst på over 35.000 kr. pr. måned og par med en samlet indkomst på over 60.000 kr. pr. måned. Købere med lavere indkomster, vil i Krakas scenarie have samme muligheder som i dag.

”Når man låner til en bolig, er der regler for, hvor høj gæld man må stifte i forhold til sin indkomst. Hvis vi forudsætter, at en familie har luft i økonomien til at klare de højere renteudgifter, så kan de med lavere boligpriser købe flere kvadratmeter uden at ramme loftet,” forklarer Christian Hilligsøe Heinig.   

Der er dog mange forhold, der spiller ind, når man skal låne til bolig. Så cheføkonomen anbefaler førstegangskøberne at få individuel rådgivning.    

Hvad koster det at låne? Regn på lån til boligkøb

Om analysen: Ovenstående analyse indgår i et treårigt analyseprojekt om den finansielle sektors betydning for dansk økonomi. Danske Bank har finansieret projektet, som konsulenthuset Kraka Advisory står bag. Realkredit Danmark er en del af Danske Bank-koncernen. 

Skal vi se på dine muligheder sammen?

At købe bolig for første gang er en stor beslutning. Vi vil rigtig gerne hjælpe dig med at regne på dine muligheder, så du kommer godt fra start. 

4 råd til dit første boligkøb

Bliv kunde hos Realkredit Danmark 

Tal med os om lån til bolig og få klare anbefalinger. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend. 

Se, hvad du får hos os

Skal vi sammen se på dine lånemuligheder?

Book et møde med en af vores rådgivere - eller ring til os på 70 15 15 16. Vi sidder klar, når du har tid - også aften og weekend.

Book møde      Bliv ringet op