En ny analyse fra Realkredit Danmark viser, at forandringerne i klimaet i stigende grad optager boligejerne. Mange ønsker samtidig at sikre deres bolig mod de mere ekstreme vejrforhold, men ofte står økonomi eller manglende viden i vejen.
Realkredit Danmark har sammen med analyseinstituttet YouGov stillet skarpt på, hvordan boligejerne forholder sig til de stigende konsekvenser af klimaforandringerne. Og ifølge undersøgelsen er der ingen tvivl om, at klimatilpasning i stigende grad rykker ind på boligejernes radar.
Undersøgelsen viser desuden, at hver 10. boligejer i høj eller meget høj grad bekymrer sig om, hvorvidt deres primære bolig er modstandsdygtig over for fx indtrængende vand. Tæt på hver fjerde boligejer er til gengæld slet ikke bekymret, og godt 40 % er i mindre grad bekymret. Ifølge Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, tegner det et billede af et boligmarked delt i to, når det handler om klimasikring.
”Analysen illustrerer i høj grad, at boligmarkedet er delt i to, når det kommer til klimaforandringerne. Den største del af markedet synes ikke klimaudsat, mens der trods alt er en betydelig andel af markedet, hvor klimarisici absolut er til stede og noget, der bekymrer boligejerne”, siger han.
Hver femte boligejer overvejer at klimatilpasse deres bolig på sigt
Selvom langt størstedelen af boligejerne de seneste 5 år er gået fri af vandskader som følge af skybrud, stigende grundvand og vandstand, viser YouGov-undersøgelsen også, at 16 % faktisk har været ramt af vandskader. Det svarer til næsten hver sjette ejer af et parcel- eller rækkehus.
Derfor er det ifølge Christian Hilligsøe Heinig heller ikke så overraskende, at ca. hver femte ejer af et parcel- eller rækkehus allerede har investeret i at sikre boligen til det forandrede klima, og tilsvarende næsten 20 procent overvejer at gøre det på sigt. Lidt mere end halvdelen af boligejerne vurderer dog ikke et behov for det, hvilket jo er i god tråd med andelen af boligejere, som ikke har de store bekymringer.
Har du tilpasset din primære bolig til det forandrede klima, så den er mere modstandsdygtig over for indtrængende vand som følge af skybrud, stigende grundvand eller stigende hav/vandstand?
Privatøkonomien står i vejen for at klimatilpasse boligen
I undersøgelsen er der også zoomet ind på, hvad der holder boligejerne tilbage, når det gælder klimatilpasning af boligen. Og særligt det økonomiske aspekt har stor betydning. 30 % af de boligejere, som egentlig er interesserede i at klimatilpasse boligen, vurderer, at de i øjeblikket ikke har det økonomiske råderum, der skal til. Derudover siger yderligere 6 %, at de først skal spare op til investeringen. Endeligt mener 14 %, at investeringen ikke giver et tilstrækkeligt afkast på nuværende tidspunkt – og at det simpelthen er for dyrt i forhold til, hvad de kan få ud af det. Cheføkonomen i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, summerer op:
”Samlet set betyder det, at halvdelen af de boligejere, som faktisk gerne vil klimatilpasse deres bolig på sigt, lige nu holdes tilbage af økonomiske overvejelser – enten fordi de ikke har råd, skal spare mere op eller blot afventer et bedre afkast af investeringen”.
Lån til energiforbedringer og klimatilpasning
Hvor skal jeg starte, hvis jeg vil tilpasse min bolig til klimaet?
Et andet forhold, der ifølge undersøgelsen også afholder mange boligejere fra at investere i klimatilpasning af deres bolig, er manglende viden på området. I undersøgelsen svarer næsten 30 % af boligejerne, at de simpelthen er i tvivl om, hvor de skal starte, og hvad der kan lade sig gøre. Ifølge Christian Hilligsøe Heinig er det egentlig meget forståeligt set i lyset af, at klimainvesteringer i boligen næppe har været det store samtaleemne hen over spisebordene herhjemme. Han tilføjer:
”Det kan være et komplekst område at gennemskue. Fx hvilke investeringer i boligen skal du præcist foretage, og hvad kan du reelt selv påvirke, og hvilken del af risikoen kan henføres til eksterne forhold, som du alligevel ikke kan gøre noget ved. I det lys er det en rigtig god ide at søge rådgivning, hvis du går med tanker om at klimatilpasse din bolig”, siger Christian Hilligsøe Heinig.
Skal vi sammen se på dine muligheder?
Hvad er den største hindring for dig i forhold til at foretage klimatilpasninger i din primære bolig med henblik på at gøre boligen mere modstandsdygtig overfor indtrængende vand som følge af skybrud, stigende grundvand eller stigende hav/vandstand?
Danske Bank har netop et samarbejde med OBH Rådgivende Ingeniører, som giver boligejerne adgang til rådgivning om klimatilpasning af boligen.
Har du samtidig behov for finansiering, tilbyder vi attraktive lån til klimatilpasning af boligen, og du skal hverken betale lånesags- eller ekspeditionsgebyr i forbindelse med optagelsen af lånet.
Få mere information om byggerådgivning og lav rente på lån til klimasikring:
Nu er det blevet nemmere at energiforbedre og klimatilpasse din bolig (danskebank.dk)
Christian Hilligsøe Heinig er cheføkonom i Realkredit Danmark og skriver om realkreditlån, renteudvikling og boligmarkedet.