Book møde
Beregn
Værd at vide

Hvordan låner jeg til sommerhus?

Når du køber sommerhus, kan du klare det meste af finansieringen med et realkreditlån. Få svar på, hvad du kan låne, se hvordan det fungerer – og beregn, hvad lånet koster.  

Hvad er et sommerhuslån?

Et sommerhuslån er meget ofte et realkreditlån, som du supplerer med penge, du selv har sparet op samt eventuelt et banklån. 

Når du låner til et sommerhus, fungerer det omtrent, som når du låner til et hus eller en ejerlejlighed. Fordi du ejer boligen og stiller den som sikkerhed for lånet, vil dit realkreditlån som hovedregel være billigere end andre typer lån. 

Realkreditlånet kan du optage i sommerhuset – eller du kan finansiere hele eller dele af købet med et lån i din helårsboligs friværdi. 

Hvor meget kan jeg låne til sommerhus?

Du kan finansiere hovedparten af sommerhuset med et realkreditlån. Realkreditlånet kan udgøre op til 75 % af sommerhusets købspris. 

Har du behov for at låne yderligere, kan du supplere realkreditlånet med et banklån. 

Du skal dog selv lægge en udbetaling på mindst 15 % af købsprisen, når du køber et sommerhus, og derudover skal du have penge til advokat, tinglysning og andre udgifter ved købet. Din egenbetaling kan fx være penge, du har sparet op, eller penge du låner i din helårsboligs friværdi. 

Før vi kan tilbyde dig et lån og se på, hvad du konkret kan låne, skal vi vurdere din økonomi. Her ser vi på de samme faktorer, som når du søger om lån til hus eller lejlighed. Dem kan du læse om i vores guide til boligkøb.

Hvad koster lån til sommerhus?

Du kan meget hurtigt beregne, hvad det koster at låne fx 1 million til et sommerhus. Med vores låneberegner kan du lave din beregning nu og se en vejledende pris med det samme. Du kan også sammenligne forskellige lån. 

Hvad koster lån til sommerhus?
Få en vejledende pris på under minut.
Beregn lån

Hvilke andre udgifter er der ved et sommerhus?

Når du køber et sommerhus, vil du have udgifter til advokat, byggesagkyndig og tinglysning. Senere følger faste udgifter til forbrug af el, varme og vand – og til fx vedligeholdelse, forsikringer og ejendomsskat. 

Før du skriver under på købet, skal du have overblik over de nye udgifter, du får som sommerhusejer. Når du taler med en rådgiver om køb af sommerhus, kommer I derfor hele vejen rundt om din økonomi og de nye udgifter. 

Kan udlejning hjælpe med finansieringen?

Du kan overveje at udleje dit sommerhus og bruge indtægterne til at dække en del af dine sommerhusudgifter – herunder fx ydelserne på dit lån. Det kan også være, at du vil bruge lejeindtægterne til reparationer eller forbedringer på sommerhuset. 

Hav dog for øje, at du typisk skal bruge lidt ekstra på at vedligeholde sommerhuset, hvis du udlejer – og husk at sætte dig ind i de særlige skatteregler ved udlejning af sommerhuse. 

Hvilke lån kan man få til sommerhus?

De fleste typer af realkreditlån kan bruges til køb af sommerhus. Hos Realkredit Danmark er det kun låntypen FlexLife®, du ikke kan bruge til fritidsboliger. 

Et realkreditlån til sommerhus kan have fast eller variabel rente. Du skal dog have en solid økonomi for at vælge variabel rente på sommerhuslånet – det skyldes, at du skal have råd til, at ydelsen kan stige hen ad vejen, hvis renten stiger. Læs mere om at vælge mellem fast eller variabel rente. 

Mange sommerhuskøbere har i forvejen lån i deres helårsbolig, og det er typisk med til at sætte rammen for, hvordan du kan finansiere dit sommerhuskøb. Tag en snak med en rådgiver for at finde det sommerhuslån, der passer bedst ind i din økonomi.

Tal med os om lån til sommerhus
Book møde

Kan jeg få afdragsfrit lån til sommerhus?

Ja, det er muligt at vælge et lån med afdragsfrihed til langt de fleste sommerhuse. 

Det forudsætter naturligvis, at din økonomi er til det, og at du vælger en type lån, der giver mulighed for afdragsfrihed. 

Læs også: Hvad er afdragsfrihed?


Fik du svar på dine spørgsmål?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, du ikke fik svar på her. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.