Book møde
Beregn
Værd at vide

Hvordan låner jeg til sommerhus?

Når du køber sommerhus, kan du klare det meste af finansieringen med et realkreditlån. Få svar på, hvad du kan låne, se hvordan det fungerer – og beregn, hvad lånet koster.  

Se, hvad det koster at låne til sommerhus              

Beregn lån til sommerhus

Værd at vide om lån til sommerhus

Hvad er et sommerhuslån?

Et sommerhuslån er meget ofte et realkreditlån, som du supplerer med penge, du selv har sparet op samt eventuelt et banklån. 

Når du låner til et sommerhus, fungerer det omtrent, som når du låner til et hus eller en ejerlejlighed. Fordi du ejer boligen og stiller den som sikkerhed for lånet, vil dit realkreditlån som hovedregel være billigere end andre typer lån

Realkreditlånet kan du optage i sommerhuset – eller du kan finansiere hele eller dele af købet med et lån i din helårsboligs friværdi. 

Skal vi se på hvad der bedst kan betale sig for dig?

Book møde

Hvor meget kan jeg låne til sommerhus?

Du kan finansiere hovedparten af sommerhuset med et realkreditlån. Realkreditlånet kan udgøre op til 75 % af sommerhusets købspris. 

Har du behov for at låne yderligere, kan du supplere realkreditlånet med et banklån. Du skal dog selv lægge en udbetaling på mindst 15 % af købsprisen, når du køber et sommerhus, og derudover skal du have penge til advokat, tinglysning og andre udgifter ved købet. 

Vil du forbedre sommerhuset og fx låne til nyt køkken eller sauna og vildmarksbad, kan du undersøge mulighederne for at optage lånet i din helårsboligs friværdi. Har du nok friværdi i helårsboligen, kan du overveje at optage hele lånet til sommerhuset i denne – enten som et tillægslån eller ved at omlægge og forhøje dit nuværende lån. Hvis forbedringerne vil øge sommerhusets værdi, kan du også overveje et forhåndslån – et realkreditlån, som optages før byggestart, men belåner sommerhusets fremtidige værdi.   

Vil du regne på, hvad lån til sommerhus koster, så prøv vores beregnere. Du kan regne på lån til boligkøb, tillægslån i din bolig og på omlægning af lån, du har hos os. 

Før vi kan tilbyde dig et lån og se på, hvad du konkret kan låne, skal vi vurdere din økonomi. Her ser vi på de samme faktorer, som når du søger om lån til hus eller lejlighed. Dem kan du læse om i vores guide til boligkøb.

Hvad koster lån til sommerhus?

Du kan meget hurtigt beregne, hvad det koster at låne fx 1 million til et sommerhus. Med vores låneberegner kan du lave din beregning nu og se en vejledende pris med det samme. Du kan også sammenligne forskellige lån. 

Hvad koster lån til sommerhus?
Få en vejledende pris på under minut.
Beregn lån

Hvilke andre udgifter er der ved et sommerhus?

Når du køber et sommerhus, vil du have udgifter til advokat, byggesagkyndig og tinglysning. Senere følger faste udgifter til forbrug af el, varme og vand – og til fx vedligeholdelse, forsikringer og ejendomsskat. 

Før du skriver under på købet, skal du have overblik over de nye udgifter, du får som sommerhusejer. Når du taler med en rådgiver om køb af sommerhus, kommer I derfor hele vejen rundt om din økonomi og de nye udgifter. 

Kan udlejning hjælpe med finansieringen?

Du kan overveje at udleje dit sommerhus noget af året og bruge indtægterne til at dække en del af dine sommerhusudgifter – herunder fx ydelserne på dit lån. Det kan også være, at du vil bruge lejeindtægterne til reparationer eller forbedringer på sommerhuset. 

Hav dog for øje, at du typisk skal bruge lidt ekstra på at vedligeholde sommerhuset, hvis du udlejer – og husk at sætte dig ind i de særlige skatteregler ved udlejning af sommerhuse. 

Hvilke lån kan man få til sommerhus?

De fleste typer af realkreditlån kan bruges til køb af sommerhus. Hos Realkredit Danmark er det kun låntypen FlexLife®, du ikke kan bruge til sommerhus. 

Et realkreditlån til sommerhus kan have fast eller variabel rente. Du skal dog have en solid økonomi for at vælge variabel rente på sommerhuslånet – det skyldes, at du skal have råd til, at ydelsen kan stige hen ad vejen, hvis renten stiger. Læs mere om at vælge mellem fast eller variabel rente. 

Mange sommerhuskøbere har i forvejen lån i deres helårsbolig, og det er typisk med til at sætte rammen for, hvordan du kan finansiere dit sommerhuskøb. Tag en snak med en rådgiver for at finde det sommerhuslån, der passer bedst ind i din økonomi.

Tal med os om lån til sommerhus
Book møde

Kan jeg få afdragsfrit lån til sommerhus?

Ja, det er muligt at vælge et lån med afdragsfrihed til langt de fleste sommerhuse. 

Det forudsætter dog, at din økonomi er til det, at du højst belåner 60 % af sommerhuset , og at du vælger en type lån, der giver mulighed for afdragsfrihed. 

Læs også: Hvad er afdragsfrihed?

Kan jeg låne til sommerhus i udlandet?

Du kan finansiere et sommerhus i udlandet med et realkreditlån i friværdien i din danske helårsbolig. Har du kig på en svensk ødegård eller en ferielejlighed sydpå, vil vi meget gerne hjælpe. Lånet skal dog til enhver tid optages med pant i din danske ejendom. Som altid kræver det, at du har en solid friværdi og luft i økonomien.Og vi vil altid anbefale, at du får juridisk rådgivning, inden du beslutter dig for at købe sommerhus i udlandet.

Læs også: Hvordan tager jeg lån i min friværdi?

Kan jeg låne til at bygge sommerhus?

Et lækkert nybygget sommerhus har mange fordele, og du kan finansiere det på flere måder. Når du vil bygge, kræver finansieringen lidt mere planlægning end ved et almindeligt sommerhuskøb. Men din bank eller dit realkreditinstitut kan rådgive dig, så du får finansieret dit projekt på den mest fordelagtige måde. 

Nybyggeri af sommerhus kan finansieres med et forhåndslån – altså et realkreditlån, der udbetales, før byggeriet er færdigt. Det har den fordel, at provenuet kan bruges til løbende betaling til håndværkerne, og at betingelserne for lånet fastlægges ved udbetalingen. Der er dog den ulempe, at du skal begynde at betale lånet tilbage, så snart du har fået det udbetalt. 

I stedet kan du overveje et byggelån, som er en kredit i banken. Den kan du bruge til byggeudgifterne og indfri med et realkreditlån, når sommerhuset står klar. Du kan også vælge at finansiere din byggegrund med en grundkøbskredit uden løbende afdrag. Den skal indfries efter 24 måneder. Det kan også ske med et realkreditlån.  

Læs om grundkøbskredit hos Danske Bank
Læs om Realkredit Danmarks forskellige realkreditlån 

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få klare anbefalinger. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend. 

Se, hvad du får hos os

Fik du svar på dine spørgsmål?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, du ikke fik svar på her. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde       Bliv ringet op