Book møde
Beregn
nyheder

Cheføkonomens bud: Det sker med renten og boligpriserne

Fortsætter renten med at stige? Og hvor længe varer prisfesten på boligmarkedet? Se cheføkonomens forventninger til årets renter og boligpriser

12 januar - 2022

Mange boligejere følger med, når der er nyt om boligrenterne. Ikke overraskende set i lyset af, at de kan spille en betydelig rolle for den private økonomi. 

Men hvad skal man egentlig forvente af renterne i 2022? 

Det er altid vanskeligt at forudsige rentens udvikling, og med det mudrede rentebillede, vi har for tiden, bliver det ikke ligefrem nemmere.  
Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig ser dog nogle overordnede tendenser for 2022.  

”Der er klart større risiko for, at renten stiger, end chance for at den falder. Så vi kommer formentlig ikke til at se det 30-årige fastforrentede 0,5 %-lån eller 1 %-lån på hylden i år. Der er snarere lagt op til comeback for 2 %-lånet med afdrag,” siger han. 

”Hvad angår rentetilpasningslånene ser det ud til, at renten på F3- og F5-lån fortsat vil stige mere, end den gør på lån med kortere rentebinding som F1-lån og FlexKort®”, vurderer Christian Hilligsøe Heinig. 

Dermed lakker det også mod enden med de negative renter på F3-lån, som vi allerede har set det med F5-lån.

Tip: Er du kunde hos os, kan du nemt og hurtigt logge ind og regne på, om det kan betale sig at omlægge dit lån.  

Hvad sker der med boligmarkedet, hvis renten stiger?
Sidste år endte salget af ejerboliger og sommerhuse historisk højt, selv om farten løjede af mod årets slutning. I det hektiske boligår sprang priserne i vejret med over 10 procent for både parcelhuse, ejerlejligheder og sommerhuse.   

Nu tegner det dog til, at vi får mere ro på, vurderer Christian Hilligsøe Heinig. 

”Vi begynder at se i boligtallene, at det er slut for nu med den prisfest på boligmarkedet, som fulgte i halen på pandemien,” siger han. 

Cheføkonomen vurderer, at flere faktorer vil lægge låg på væksten. Dels vender vi forhåbentligt snart tilbage til en hverdag, hvor fx oplevelser og rejser igen begynder at fylde i budgettet på bekostning af boligen. Dels sætter de stigende renter og de seneste års kraftige prisstigninger en naturlig bremse på, hvor meget mere boligerne kan stige – særligt de i dyreste områder. 

”På landsplan venter vi, at huspriserne stiger med 2-4 procent, og man skal regne med, at sommerhuse og lejligheder ligger lidt lavere. Så vi kommer ikke i nærheden af den to-cifrede prisvækst i år,” siger Christian Hilligsøe Heinig. 

”Der er klart større risiko for, at renten stiger, end chance for at den falder. Så vi kommer formentlig ikke til at se det 30-årige fastforrentede 0,5 %-lån eller 1 %-lån på hylden i år. Der er snarere lagt op til comeback for 2 %-lånet med afdrag,” siger Christian Hilligsøe Heinig 

Er afdragsfrihed og tillægslån stadig en god ide?
Nationalbanken har ønsket at begrænse muligheden for afdragsfrihed, fordi stigende renter potentielt kan føre til fald i boligpriserne. 

Men hvis man har et fornuftigt formål med afdragsfriheden, kan afdragsfrie lån stadig være relevante, vurderer Christian Hilligsøe Heinig. 

”Vi ser fx flere boligejere med en belåningsgrad på under 60 procent af boligens værdi, som udnytter deres friværdi og de nye lånemuligheder, hvor de kan få op til 30 års afdragsfrihed,”, fortæller han. 

”Man skal dog tænke sig om, for priserne kan jo falde. Hvis man er ny på boligmarkedet og ikke har den store opsparing, skal man passe på ikke at være for udsat med afdragsfrihed.” understreger han. 

Hvad angår tillægslån, har danskernes aldrig haft mere friværdi end i dag, og det giver altså rigtig gode muligheder for at få billig finansiering, hvis man fx skal have ny bil eller vil forbedre sin bolig,” siger Christian Hilligsøe Heinig. 

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få en klar anbefaling. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend. 

Se, hvad du får hos os

Hvad er det rigtige lån for dig?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, du ikke fik svar på her. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde   Bliv ringet op