Book møde
Beregn
Analyse

Mange har valgt at få penge i hånden ved opkonvertering

Boligejerne har i høj grad udnyttet de stigende renter til at omlægge deres fastforrentede lån og skære en bid af gælden, og flere end ventet har samtidig lånt lidt ekstra i boligen og fået penge i hånden. Det viser en ny analyse fra Realkredit Danmark. 

22 november - 2022

Hvis du er boligejer, er de stigende renter næppe gået din næse forbi. For i 2022 er renterne spurtet opad med historisk fart, og dermed har mange boligejere fået mulighed for omlægge deres fastforrentede lån med en stor kursgevinst. 

I en ny analyse ser cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig nærmere på, hvordan boligejerne har grebet den nye mulighed. Her dykker han ned data fra små 20.000 omlægninger af fastforrentede lån hos Realkredit Danmark i 2022. 

Du kan læse hele analysen her

Mange har prioriteret rede penge
De store kursfald på boligejernes fastforrentede lån har ført til en høj omlægningsaktivitet gennem året. Mange har øjnet en god mulighed for at skære en luns af deres restgæld. 

En typisk låntager har skåret 19 % af sin restgæld ved indfrielsen af det gamle lån. Men herefter har han eller hun optaget et nyt lån, som kun lå 5 procent under den oprindelige restgæld. Det viser, at mange har benyttet lejligheden til låne lidt ekstra i deres bolig. 

Formentlig vil en del boligejere gerne have en buffer på kontoen i usikre tider, mens andre måske prioriterer et indskud på pensionen eller overvejer at forbedre deres bolig. 

I løbet af året er boligejernes appetit på reelt at skære ned i deres gæld dog blevet større og større. Det er sket i takt med, at usikkerheden og renterne er steget. Foreløbige tal for fjerde kvartal viser, at ca. 65 % af restgældsreduktionen ved indfrielse nu bliver brugt til at nedbringe gælden, mens det tidligere på året kun var 25 %.

De fleste beholder den faste rente
Ikke overraskende har de fleste boligejere lavet en opkonvertering til et andet fastforrentet lån. Det gælder for lidt over halvdelen af de nye lån i 2022. 

Men skrå konverteringer (omlægning fra fast til variabel rente) er også blevet hyppigt brugt af boligejerne, og i løbet af året er interessen for denne type omlægning steget. Det ser altså ud til at trække i boligejerne, at man med et variabelt forrentet lån kan få en lavere ydelse nu og her. Risikoen er dog, at lånet bliver dyrere, hvis renten stiger yderligere. 

 

Hvor meget skar vi af gælden?
I snit har boligejerne indfriet deres lån 450.000 kroner lavere end lånets restgæld, og efter optagelsen af nyt lån er gælden samlet set blevet nedbragt med 115.000 kroner i gennemsnit. Der er dog store forskelle på tværs af gennemsnittet, og en del boligejere har optaget større lån, der trækker snittet op. 

En typisk låntager – den såkaldte median – har skåret godt 360.000 kroner af sin restgæld ved indfrielsen af det gamle lån og 230.000 kroner efter optagelsen af det nye.

Ingen har på forhånd vidst, hvornår det var optimalt at omlægge. Men da renterne generelt har været stigende, har det vist sig at være en stor fordel for mange boligejere, hvis de af den ene eller anden grund har trukket deres omlægning hen mod slutningen af året.  


 

Regn på omlægning af dit lån

Som kunde hos Realkredit Danmark kan du nemt og hurtigt regne på, om det kan betale sig at omlægge dit realkreditlån.

Log ind og beregn

Skal vi se på dine muligheder sammen?

Overvejer du at omlægge dit lån, hjælper vi dig meget gerne med at se på mulighederne.

Book møde