Book møde
Beregn

Hvornår er det en god ide at vælge afdragsfrihed?

Afdragsfrihed på realkreditlånet giver mulighed for fleksibilitet i økonomien. Og for flere boligejere kan det være det helt rigtige valg i en periode. Men det har også en pris. I en ny analyse stiller Realkredit Danmark skarpt på, hvornår det giver mening at vælge afdragsfrihed – og hvad du skal være opmærksom på. 

11 april - 2023

Hvis du vælger et afdragsfrit realkreditlån, får du en lav ydelse i starten af lånets løbetid, men en højere ydelse i slutningen. Samtidig følger der højere omkostninger med det afdragsfrie realkreditlån. Du betaler nemlig en højere bidragssats og mere i rente, fordi renten beregnes af restgælden, der jo netop ikke reduceres i den afdragsfrie periode.  

Desuden har et afdragsfrit, fastforrentet obligationslån en lavere kurs end et tilsvarende lån med afdrag, så du får også et lidt større kurstab, når du optager et afdragsfrit lån. 

Læs også: Hvad er afdragsfrihed?

Oplagt i en periode, hvor du har brug for mere luft i økonomien 
Der er med andre ord en del, du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at vælge afdragsfrihed.

”Afdragsfriheden kan virke tillokkende, men den kommer altså med en pris,” understreger Nicolas Norby, chefanalytiker i Realkredit Danmark.

Derfor råder han heller ikke til at bruge besparelsen i de afdragsfrie perioder til at forsøde tilværelsen med restaurantbesøg og øget forbrug.

”Afdragsfrihed skal ikke ses som en smutvej til at skrue op for forbruget. Dertil er det for dyr en løsning. Men er der perioder i dit liv, hvor du har brug for lidt ekstra råderum i økonomien, er det til gengæld oplagt at vælge afdragsfrihed,” siger han og uddyber: 

”Der kan være forskellige personlige årsager, som kan gøre afdragsfrihed til det rigtige valg for dig i en periode. Derfor er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvorfor du vælger afdragsfrihed. Det kan jo være, at dit barn skal på efterskole, eller at du skal på barsel. Eller måske er du lidt oppe i årene, og vil gerne bruge din friværdi til at finansiere din pensionisttilværelse” siger Nicolas Norby.

Beregn og sammenlign lån med og uden afdragsfrihed Beregn her

Del dit lån i to for at spare omkostninger
Når du vælger afdragsfrihed, stiger bidragssatsen på dit lån. Og jo mere du skylder i boligen, jo mere betaler du. Er belåningsgraden i boligen mellem 60-80 %, er prisen særlig høj. Derfor råder Nicolas Norby til, at du overvejer andre låntyper til den del af finansieringen, som ligger over 60 %. Måske kan du opnå en billigere samlet finansiering ved at taget et realkreditlån med afdrag kombineret med et banklån med længere løbetid.

Ifølge analysen fra Realkredit Danmark kan du over 30 år spare op til 55.000 kroner ved at dele lånet op i to, hvor du har afdragsfrihed på det ene lån (fra 0-60 %), men betaler afdrag på den del, der er mellem 60-80 %. 

Førsteårsydelsen efter skat er 173 kr. højere om måneden, men du afdrager 312 kr. mere om måneden på lånet mellem 60-80 %. Og afdrag kan du jo se som en opsparing til dig selv, så samlet set får du en lavere ÅOP og en samlet lavere ydelse efter skat over lånets løbetid. 
 
Skal vi se på dine muligheder sammen? Book møde

Kan afdragsfrihed bruges til at afvikle dyrere gæld? 
Måske har du hørt, at det giver mening at udnytte afdragsfriheden til at komme hurtigere af med et dyrere lån? Det kan for eksempel være et boliglån i banken med en højere rente. Det har Nicolas Norby også kigget nærmere på i analysen. Her tager han udgangspunkt i et fastforrentet lån med afdrag og 20 årigt banklån, og sammenligner med et fastforrentet lån med afdragsfrihed, hvor besparelsen bruges til at nedbringe det dyrere banklån. Afdragsfriheden ophører, når banklånet er nedbragt efter 8 år.

Sammenligningen af de to muligheder viser, at det er mest attraktivt at vælge lånet med afdrag og det 20-årige banklån, hvis du kun kigger på omkostningerne. Her er ÅOP nemlig på 6,36 % mod 6,47 % for finansieringen med et afdragsfrit lån. Også den samlede nettoydelse samt samlet rente og bidrag er lavere for lånet med afdrag. Derudover er restgælden lavere, hvis du finansierer lånet med afdrag, og førsteårsafdraget er på 1.623 kroner mod 1.513 kr. for finansiering med afdragsfrihed. 

 

”Eksemplet viser, at du ikke nødvendigvis reducerer dine omkostninger ved at afdrage bankgælden hurtigere med et afdragsfrit lån, men det afhænger selvfølgelig også af ændringer i kurs eller bankrenten, som jo kan falde ud til afdragsfrihedens fordel. Øges bankrenten for eksempel til 8 %, bliver ÅOP i vores eksempel lavere med det afdragsfrie lån”, siger Nicolas Norby. Han peger på, at der altså ikke som sådan er den helt store forskel på, om du bruger afdragsfrihed til at komme hurtigere af med den dyrere bankgæld. 

Læs hele analysen her

Obligationslån Med afdrag 20 årigt banklån Afdragsfrit 8-årigt banklån
ÅOP af finansiering 6,36 % 6,47 %
Samlet nettoydelse 2.121.098 kr. 2.168.541 kr.
Samlet rente og bidrag 1.238.608 kr. 1.292.264 kr.
Første års nettoydelse pr. måned 5.974 kr. 6.063 kr.
Første års afdrag pr. måned1623 kr.1513 kr.

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få en klar anbefaling. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend.

Se, hvad du får hos os

Skal vi se på dine muligheder sammen?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, du ikke fik svar på her. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde     Bliv ringet op