Book møde
Beregn

Opkonvertering – skal, skal ikke…

Overvejer du at omlægge dit fastforrentede lån og måske skære en god bid af restgælden? De seneste udsving i realkreditrenterne har i høj grad skruet op for mulighederne for flere boligejere, men hvad er fordelene og ulemperne ved at omlægge sit fastforrentede lån. Det sætter vi fokus på i denne artikel. 

25 september - 2023

Den fremtidige kursudvikling er naturligvis helt afgørende for, om det kan betale sig at lægge dit fastforrentede realkreditlån om. Og da ingen jo kan spå om kursernes udvikling, er det svært at svare på, hvornår en omlægning er en god ide. Ifølge Nicolas Norby, chefanalytiker i Realkredit Danmark, har du dog altid et valg, efter kurserne er faldet: 

”Du kan enten vælge at se tiden an og måske få en endnu større kursgevinst, eller du kan miste din kursgevinst igen, hvis kurserne stiger. På den måde kan du se en opkonvertering, hvor du skifter til et lån med højere rente og udnytter kursgevinsten til at nedbringe din restgæld, som en form for forsikring mod at miste den kursgevinst, du endnu ikke har realiseret, hvis renterne falder. Prisen er blot din højere månedlige ydelse og en mistet mulighed for en endnu større kursgevinst, hvis kurserne falder endnu mere”, siger Nicolas Norby. 

Han peger samtidig på, at en opkonvertering kun bliver en god forretning, hvis du har mulighed for at indfri lånet igen, inden den økonomiske gevinst i form af reduktionen af restgælden er ”spist op” af din højere ydelse – det man kalder den såkaldte break-even periode. 

”På den måde kan du se en opkonvertering som en form for forsikring mod at miste den kursgevinst, du endnu ikke har realiseret, hvis renterne falder. Prisen er blot din højere månedlige ydelse og en mistet mulighed for en endnu større kursgevinst, hvis kurserne falder endnu mere.” -  Nicolas Norby, chefanalytiker i Realkredit Danmark

 Skal vi regne på dine muligheder sammen?

Book møde     Bliv ringet op

 

Et regneeksempel i bagklogskabens klare lys 
I et regneeksempel har Nicolas Norby, chefanalytiker i Realkredit Danmark, set nærmere på, hvordan du i dag ville være stillet, hvis du i januar 2021 havde optaget et 30-årigt fastforrentet obligationslån med en rekordlav rente på 0,5 % og en kurs på 98,089. 

I eksemplet spoler vi tiden frem til januar 2022, hvor lånets kurs er faldet til 83,91. Det gør det muligt at konvertere op til et 2,5 %-lån til kurs 99,387 og dermed skære ca. 140.000 kr. af lånets restgæld. Til gengæld betaler du ca. 215 kr. mere om måneden. I worst-case scenariet, hvor kurserne stiger, skal du i perioden betale ca. 120.000 kroner mere i ydelser og indfrielsesbeløb, hvis du beholder dit eksisterende 0,5 %-lån.  

Konsekvens for Opkonvertering Nedkonvertering
Ydelsen stiger (lidt) falder 
Restgælden  falder stiger (lidt)

"Ingen ved jo, hvordan kurserne udvikler sig – heller ikke realkreditinstitutterne, så der er ingen garantier for, hvornår en opkonvertering er en god ide. Har du et fastforrentet realkreditlån er det dog vigtigt løbende at tage stilling til muligheden for at omlægge lånet, når der sker større udsving i realkreditrenterne. Om en opkonvertering på er relevant, afhænger blandt andet af, hvor lang tid du regner med at blive i boligen og også af din risikovillighed", siger Nicolas Norby. 

Går vi tilbage og kigger på regneeksemplet, så virkede det i januar 2022 ganske attraktivt at opkonvertere 0,5 %-lånet, men i bagklogskabens klare lys kan vi også se, at kurserne jo faldt yderligere. Og risikoen for en kursstigning, som du rent faktisk forsikrede dig mod, kom aldrig

Ingen kan spå om kursudviklingen 
I dette tilfælde var en opkonvertering altså ikke en god ide, og helt konkret sparede du næsten 75.000 kroner i samlet tilbagebetaling ved ikke at konvertere lånet i januar 2022. Hvis kurserne derimod var steget, så begge obligationer var over kurs 100 i andet kvartal 2023, havde du til gengæld sparet 121.306 kr. ved at opkonvertere. 

"Selvom det er rart at se en lavere restgæld på sin betalingsoversigt, er det ikke reduktionen i sig selv, der er afgørende for, at du skal omlægge dit fastforrentede lån til et lån med en højere rente. Derimod er det ønsket om at forsikre den kursgevinst, du ikke har realiseret, mod at forsvinde igen ved kursstigninger. Og selvom en ikke-realiseret kursgevinst kan virke som rene fantasipenge, bliver det jo til reelle penge, når du indfrier dit lån", slutter Nicolas Norby. 

Læs hele analysen her

Op og ned på konvertering 

  • Når du konverterer dit fastforrentede lån op eller ned, udnytter du ændringerne i lånets kurs. Enten opnår du en lavere månedlig ydelse på dit lån, eller du skærer noget af restgælden. 
  • Formålet med en nedkonvertering er at få en lavere rente. Til gengæld får du en mindre stigning i din restgæld på grund af kurstab og omkostninger til omlægning af dit lån. 
  • Formålet med en opkonvertering er omvendt at få en lavere restgæld mod en mindre stigning i din månedlige ydelse. At restgælden bliver lavere skyldes, at dit eksisterende lån kan indfries til en bedre kurs end den oprindelige.  
  • Der er omkostninger forbundet med at konvertere dit lån, så du skal selvfølgelig altid holde gevinsten op mod omkostningerne. En simpel tommelfingerregel er derfor, at der helst skal være en forskel på 1-2 procentpoint på renten for, at det kan betale sig. 

 

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få klare anbefalinger. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend.

Se, hvad du får hos os

Skal vi se på dine muligheder sammen?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde    Bliv ringet op