Fire ud af ti boligejere over 50 år vil faktisk gerne bruge deres friværdi aktivt i pensionstilværelsen, fx til oplevelser med familien – men de fleste har ingen planer om at gøre det, viser en ny undersøgelse. Det kan være kompliceret at tage stilling til mulighederne, peger Realkredit Danmarks cheføkonom på.
Sammen med analyseinstituttet YouGov har Realkredit Danmark zoomet ind på holdninger til friværdier blandt boligejere over 50 år. I undersøgelsen svarer de fleste ja til, at de har en pæn friværdi. Alligevel er kun en ud af ti helt eller delvist enig i udsagnet ”Jeg overvejer at låne i min friværdi for at få mere luft i min økonomi her og nu”. Og heller ikke i pensionstilværelsen har boligejerne over 50 år planer om at bruge friværdien aktivt til at få mere luft i økonomien.
”Det er i høj grad et udtryk for, at mange boligejere har en fornuftig økonomi her og nu og heller ikke nødvendigvis mener, at de har brug for, at friværdien skal hjælpe dem med at skabe mere luft i økonomien på et senere tidspunkt”, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.
Mange har et ønske om at bruge friværdien aktivt
Undersøgelsen viser dog også, at 40 % faktisk gerne vil bruge friværdien aktivt i pensionstilværelsen til oplevelser med familien og mere sjov i hverdagen. Og to ud af tre er også enige i udsagnet ”Jeg vil gerne prioritere at have flere penge til forbrug, mens jeg er frisk”.
Ifølge Christian Hilligsøe Heinig, vidner undersøgelsen om, at friværdien kan være en svær størrelse at have med at gøre.
”Om du skal bruge af din friværdi eller ej handler i høj grad om dine behov og drømme, for der er ingen tvivl om, at friværdien netop kan åbne for nogle muligheder. Måske har du behov for at øge dit økonomiske råderum her og nu, eller måske skal du fokusere mere på din pensionsopsparing”, siger Christian Hilligsøe Heinig. Han uddyber:
”Det kan være et kompliceret område med svære spørgsmål, så derfor er det altid godt løbende at tage stilling til, om du er på rette vej i forhold til dine ønsker og planer. Det er en god ide at få rådgivning blandt andet om størrelsen på din opsparing, og også hvordan du bedst muligt fordeler den mellem opsparing i mursten, pensionsopsparing og frie midler”.
Skal vi se på dine muligheder sammen
Læs også: Hvordan låner jeg i min friværdi?
Ifølge Christian Hilligsøe Heinig er der dog ikke noget rigtigt svar på, om du skal være gældfri eller ej.
”Det handler i høj grad om dine ønsker og er ofte også et spørgsmål om temperament. Nogle ser det som en mulighed for ekstra frihedsgrader i deres økonomi senere i livet og har måske et ønske om at give en god arv videre, mens andre foretrækker at bruge pengene, mens de er friske. Det kan have stor værdi at give et arveforskud til sine børn på et tidspunkt i livet, hvor de er ved at etablere sig, og virkelig har nytte af det.
I det hele taget kan det være meningsfuldt at prioritere oplevelser med sine nærmeste, mens man selv kan være med til at nyde det. Det vigtigste er, at du tager aktivt stilling til dine økonomiske dispositioner og spørgsmålet om gældfrihed eller ej”.
Isoleret set mener han ikke, at der er noget økonomisk argument for at blive gældfri i boligen, men peger i stedet på, at der er tale om en holdning, som vi bærer med os fra tidligere generationer.
”Gennem årene er flere boligejere blevet opmærksomme på, at der er andre måder at spare op til alderdommen på end via afdrag på sine mursten – og at man altså ikke behøver at blive gældfri for at opnå en fornuftig privatøkonomi i pensionstilværelsen”, slutter Christian Hilligsøe Heinig.
Tænker du på at bruge din friværdi til at skabe luft i økonomien nu eller senere, er vi altid klar til at rådgive dig om dine muligheder.
Se, hvad det koster at optage et ekstra lån i din bolig eller omlægge dit nuværende lån.