Book møde
Beregn

Skal du konvertere dit fastforrentede 5 % lån, nu hvor 3,5%-lån er hylderne?

Renterne falder, og det er naturligvis godt nyt for boligejerne, at der igen er adgang til billigere boliglån. Men er det endnu for tidligt at omlægge til lavere rente? Det ser chefanalytiker Nicolas Norby på i en ny analyse. 

12 december - 2024

Renterne er faldet, så det nu er muligt at optage et fastforrentet 3,5 %-lån hos Realkredit Danmark både med og uden afdragsfrihed – og fortsætter kurserne med at stige, lukker muligheden for at optage afdragsfrie 4 %-lån snart. 

De faldende renter er generelt godt nyt for boligejerne. For det betyder, at der efter nogle noget dramatiske år på rentemarkederne igen er adgang til billigere boligfinansiering. 

Lige nu holder mange boligejere, der har obligationslån med høj rente, et fast øje på rentemarkedet. For dem er det oplagt at overveje, om tiden er inde til at reducere deres ydelse ved at nedkonvertere til et nyt obligationslån med lavere rente.

”Har du et fastforrentet lån, hvor renten er 5 % eller 6 %, så kan det allerede nu være attraktivt at foretage en konvertering ned i rente,” vurderer chefanalytiker Nicolas Norby.

Men der kan være flere rentefald og dermed bedre muligheder på vej, understreger han:   

”Prognoserne peger på, at renterne vil falde yderligere i 2025, og det betyder, at der kan være udsigt til endnu billigere lån, hvis du venter. Men prognoser er jo altid usikre, og derfor kan man også misse muligheden for en god nedkonvertering, hvis man venter.”

Læs Nicolas Norbys analyse og se, hvad han anbefaler  

Skal man vælge 3,5 % eller 4%-lånet? 
Hvis du som boligejer vælger at nedkonvertere i dag, så kan 3,5%-lånet give dig en lavere ydelse på den korte bane i forhold til 4 % lånet. 

Vi anbefaler dog, at du vælger 4% lånet, så længe det er åbent for tilbud. Her får du nemlig et mindre kurstab ved optagelsen – og samtidig står du bedre, hvis renterne falder yderligere, og du skal indfri lånet før tid eller vil nedkonvertere igen. 

”3,5 % lånet kan dog hurtigt blive interessant – særligt hvis renteprognoserne får ret i, at rentefaldene fortsætter til næste år. Men det store spørgsmål er selvfølgelig, hvor længe, du skal vente,” siger Nicolas Norby og uddyber. 

”Lige nu tror vi på, at rentefaldene fortsætter, og det kan jo indikere, at du vil kunne optage 3,5 % lånet til en mere attraktiv kurs nærmere 100, hvis du venter. Men prognoser er som nævnt usikre, og kurserne kan også falde, så vinduet for en attraktiv nedkonvertering lukker.” 

Fast eller variabel rente på det nye lån?
En konvertering er altid en god anledning til at overveje, om du har det rette lån. Måske har du brug for mere fleksibilitet med enten 10 eller 30 års afdragsfrihed? Eller måske vil du sætte turbo på afviklingen med en kortere løbetid, nu hvor du har muligheden? 

Det kan også være, at du bare vil have den laveste ydelse nu og her, og så skal du måske skele til de variabelt forrentede lån. Det er nemlig ikke kun fastforrentede lån, der er faldet i rente igennem 2024. Det gælder også de variabelt forrentede lån – og de er endda faldet noget mere i rente end de fastforrentede. 

”Det er klart, at sådan et skift kræver noget is i maven og en økonomi, som kan klare udsving i renterne. Men det er et eksempel på, hvilke overvejelser, du kan gøre dig, mens du vender på det rigtige tidspunkt for en konvertering,” siger Nicolas Norby.

Læs også: 5 tommelfingerregler – hvornår skal du omlægge til en lavere rente? 


Hvad koster omlægning?

Er du kunde hos os? Log ind og brug omlægningsberegneren til hurtigt at se, hvad det koster at omlægge dit lån. Vi har dine oplysninger klar.

Log-ind og regn på dit lån

Fik du svar på dine spørgsmål?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, du ikke fik svar på. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde